Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Orban: Sankcije Rusiji ravne atomskoj bombi, nećemo moći da nahranimo svoj narod

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICViktor Orban i Aleksandar Vučić
Viktor Orban i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Mađarska ne pristaje na ekonomski neprihvatljive mere koje se donose u Briselu, ne uvode se sankcije Rusiji koje su ravne atomskoj bombi, jer u tom slučaju ne samo da nećemo moći da nahranimo svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban otvarajući Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.
"Imamo galopirajuću inflaciju, rast cena, pojavljuje se glad i sukob u Ukrajini, ali je dobra vest da na osnovu razgovora sa Vučićem mogu da kažem da Mađarska može da računa na Srbiju, Srbija na Mađarsku imamo važne prehrambene rezerve, naše dve zemlje su bezbedne i kada je reč o gasu", rekao je Orban.
Orban je ukazao da za sve ljude na svetu mora da se obezbedi dovoljno hrane, kako ne bi bilo gladi, ali i kako ne bi došlo do novih masovnih migracija, prema kojim bi doskorašnji migracioni talas bio “priča za malu decu”.
On je ukazao da sledi teška zima, teža, kaže, nego što mnogi misle, dodajući da je Srbija na dobrom putu da se za nju pripremi, dok Mađarska treba da donese još nekoliko oduka narednih nedelja.
Ukazao je da je kriza u Ukrajini sve dovela u tešku situaciju, te da je “Srbiji teško jer nije članica EU, a Mađarskoj je teško jer jeste članica Unije”.
“Teško je biti pametan u takvoj situaciji, ali bilo šta da se dogodi, važno je da Srbija i Mađarska mogu da računaju jedna na drugu. I pored bilo kakvih razmirica i rasprava u EU, trudićemo se da usaglasimo stavove bilateralno i multilateralno”, rekao je Orban.
Dodao je da ekonomski saradnja Srbije i Mađarske nije nikad bila jaka kao danas, i pozvao srpske privrednike da investiraju u Mađarskoj.
Podsetio je da važan projekat izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, koji je, kaže, iako kritikovan, pokazao da je, sada kada je nesiguran transport kroz Ukrajinu, značajna bila odluka da se iz grčkih luka obezbedi transportna linija prema centralnoj i zapadnoj Evropi.
Orban je rekao da sve zanima hoće li biti goriva i po kojoj ceni, da li ćemo biti sposobni da obezbedimo potrebe građana.
“U 2020. i 2021. naši heroji bili su lekari i medicinsko osoblje, a mislim da će heroji ove i naredne godine biti poljoprivrednici, koji treba da rade u teškim okolnostima, da se prilagođavaju promenama. Od vas zavisi hoćemo li imati hleba na stolu, hoće li biti gladi, hoćemo li imati sve što je potrebno”, rekao je Orban.
Poručio je da je i Srbiji i Mađarskoj stalo da svako u svetu ima svoj komad hleba, jer će u suprotnom, mase ljudi krenuti prema Evrope, samo zato što se nadaju boljem životu, već da bi uopšte preživeli.
On je istakao i da Mađarska ne pristaje na odluke koje se donose u Briselu, a koje su, kaže, neprihvatljive i dovele bi do povećanja cena i u samoj Mađarskoj.
“Mi imamo 10 miliona ljudi, ako dobro gazdujemo možemo 20 miliona da nahranimo, ali je neophodno da se ne donose sankcije sa nesagledivim posledicama”, rekao je Orban.
Prema njegovim rečima, sankcije koje se donose prema Rusiji ravne su “atomskoj bombi”, jer mogu da dovedu do ogromnih ekonomskih posledica.
“Moramo da mislimo na rat, ali moramo da nahranimo naš narod i sve ljude na svetu”, ponovio je Orban.
Dodao je da je on čovek sa sela, gde važi zakon da, ko ima zemlju, mora da je obrađuje, jer zemlja ne može da bude neobrađena.
“To je zakon koji ne sme da se pogazi. Mi, iz ruralnih područja, znamo da je zakon da se zemlja mora obraditi. Da se taj zakon održi želim svima snage, zdravlja i pameti

Vučić: Hvala Orbanu

"Hvala Orbanu, iskrenom prijatelju Srbije, a mislim da rezultati uvek bolje govore od reči, Mađarska je bila sedma zemlja u EU po trgovinskom razmeni sa Srbijom, a danas je broj dva, neverovatan je napredak, prelazimo 200 miliona razmene, to govori o nivou prijateljstva, poverenja i interesa koji smo uspeli da izgradimo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Govoreći o aktuelnoj situaciji, Vučić je rekao da teška zima čeka ceo svet, ali da Srbiji ništa ne nedostaje, i da se kriza još ne vidi.
"Pitao sam premijera Orbana možemo li da čuvamo deo energenata u Mađarskoj, a on mi je u roku od sekund rekao da nema problema i da je to rešeno, a da ćemo sledeće nedelje to završiti i formalno", istakao je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala