- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ko je odgovoran što je cena peleta otišla pod oblake, kada će situacija da se normalizuje?

CC0 / Rixabay / Pelet
Pelet - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
U Srbiji se na pelet greje oko 110.000 domaćinstava. Najavljivano kao najjeftinije grejanje, sada je najskuplje – tona košta i do 45.000 dinara. Juče su iz „Srbijašuma“ održali sastanak s proizvođačima peleta i predloženo je da Vlada proizvođačku cenu ograniči na 250 evra, uz mogućnost korekcija, kao i da se ograniči trgovačka marža.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović navodi za RTS da cena kao cena od 250 evra nije sporna.
„Glavna stvar je da sirovine za proizvodnju peleta nema dovoljno i da „Srbijašume“ nisu ispoštovale potpisane ugovore sa proizvođačima peleta i da je to stvorilo poremećaje na tržištu. Kada bude normalizovana isporuka sirovine i cena će se svakako vratiti u okvire koji su normalni za ovo područje“, navodi Stojadinović.
On ukazuje da im je u prvih pet meseci tekuće godine isporučeno samo 40 odsto ugovorenih količina kao i da je nepoštovanje ugovora dovelo do nestašice i značajnog rasta cene sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora.
„Suština je, da su ugovori ove godine proizvođačima peleta smanjeni u odnosu na prethodnu godinu i da se ni tako potpisani ugovori ne poštuju. Odnosno da je isporučeno svega 40 procenata sirovina od onoga što je trebalo da bude isporučeno u prvih pet meseci ove godine“, kaže Stojadinović.
„Srbijašume“ isporučuju proizvođačima sirovinu za proizvodnju peleta po ceni od 4.000 dinara za kubik. Na pitanje - kako je moguće da na stovarištu tona peleta košta i 45.000 dinara on odgovara da za to ima više razloga.
„Prvo i osnovno, ako sirovine nema ona može da košta i četiri dinara i onda je nemate, a suština je da je sa smanjenom isporukom sirovina procvetalo privatno tržište gde su cene sirovina znatno više i gde je onda i proizvodnja peleta značajno poskupela, naravno u kombinaciji sa svim ostalim faktorima, a to je poskupljenje struje, rast cena nafte, čelika, rast cena svih repromaterijala koji se koriste za pakovanje“, objašnjava Stojadinović.
Naravno, dodaje on, na kraju svega toga imate trgovce koji imaju svoje marže i sad je veliko pitanje da li su te marže opravdane ili ne u ovoj situaciji na tržištu.
Na pitanje da li je dobra ideja da se ograniče trgovinske marže odgovara potvrdno.
„Mi ćemo i dalje nastaviti da kroz Privrednu komoru Srbije u saradnji sa Vladom, probamo da dođemo do najboljeg rešenja. Jedno od tih rešenja bi verovatno bilo i da se ograniče marže za trgovce“, navodi Stojadinović.
Na pitanje da li bi pomogla zabrana izvoza peleta, on odgovara da su količine peleta koje se izvoze ove godine mnogo manje nego prethodnih godina.
„Izvoz peleta je možda na nivou od pet procenata ukupne proizvodnje i to se izvoze samo oni ugovori koji su potpisani ranije. Mi se ponašamo odgovorno i želimo da domaće tržište dobije u ovakvim uslovima dovoljne količine peleta. Situacija je takva da mi taj pelet možemo trenutno da prodamo po višim cenama u inostranstvu, ali se to ne dešava i neće se dešavati baš zbog toga što hoćemo da podmirimo potrebe domaćeg tržišta“, navodi Stojadinović.

Kad je moguća stabilizacija na tržištu peleta

Na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se situacija sa snadbevanjem normalizuje on odgovara:
„Da bi se cena vratila u neke normalne okvire i da ne bi bilo ove krize na tržištu „Srbijašume“ moraju da ispoštuju potpisane ugovore sa 100 procenata. Kada se desi da „Srbijašume“ ispoštuju svoje potpisane obaveze prema proizvođačima peleta i cena će ići nazad. Da li će za to biti potrebno mesec, dva ili tri dana, mi to ne znamo jer mi imamo trenutno i pored svih obećanja, maj mesec, gde je lepo vreme i gde su i dalje konstantno smanjene isporuke „Srbijašuma“ prema proizvođačima peleta. To jako zabrinjava u ovom momentu“.
On ukazuje da je bilo puno kratkoročnih zatvaranja fabrika peleta zbog nedostatka sirovine, da su neki pogoni stajali i do 30 dana.
„Sirovina iz privatnih izvora ne može da podmiri potrebe proizvođača peleta, znači javno preduzeće igra tu ključnu ulogu“, napominje on.
Kako kaže, cena sirovina u privatnim šumama je posledica nedostatka sirovine koja se inače redovnim putem nabavlja od javnog preduzeća.
„Cena sirovina u privatnim šumama se danas kreće i do 10.000 dinara po metru kubnom i to je nešto što je jako loše“, kaže Stojadinović.
Na pitanje kad i za koliko pelet može da pojeftini na tržištu, on odgovara da to zavisi od javnog preduzeća i daljih kretanja na tržištu.
Naslagana drva za ogrev - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
EKONOMIJA
Nerealno skup ogrev: Poziv da se hitno ograniči i izvoz i cena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala