- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako razotkriti lažova

CC0 / Pixabay / Pinokio
Pinokio - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Novi metod otkrivanja laži pokazao je da je lažove usmerene na više zadataka tokom ispitivanja lakše prepoznati, navodi se u novoj studiji pod nazivom „Razotkrivanje lažova distrakcijom“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Za laganje je potrebno više mentalne energije, nego za saopštavanje istine. Nova studija je otkrila da su istraživači koji su koristili taj podatak, tražeći od „osumnjičenog“ da izvrši dodatni, sekundarni zadatak tokom ispitivanja, imali više šanse da razotkriju lažova.

Poseban izazov za lažove

U studiji Univerziteta Porsmut Dodatna ukazuje se da je snaga mozga potrebna za koncentraciju na sekundarni zadatak (osim laganja) bila posebno izazovna za lažove.
Sekundarni zadatak korišćen u tom eksperimentu bio je da ispitanik ponovi sedmorocifreni registarski broj automobila. Utvrđeno je da je sekundarni zadatak uspešan, samo ako je lažovima rečeno da je to važno, objavio je „Sajens dejli“.
„Poslednjih 15 godina pokazali smo da se laži mogu otkriti nadmudrivanjem laži. Pokazali smo da se to može učiniti prisiljavanjem lažova da podele svoju pažnju između formulisanja izjave i sekundarnog zadatka. Naše istraživanje pokazalo je da istine i laži mogu zvučati jednako uverljivo kada se lažovima ostavi vremena da razmisle šta treba da kažu“, izjavio je profesor Aldert Vrij, sa odeljenja za psihologiju Univerziteta u Portsmutu, koji je osmislio eksperiment.
Međutim, kada se prostor za razmišljanje suzi, laži se lako uočavaju, ukazao je Vrij.
„One su zvučale manje uverljivo od istine u našem eksperimentu, posebno kada su sagovornici morali, istovremeno, da izvrše sekundarni zadatak za koji im je rečeno da je važan“, dodao je on.

Razotkrivanje lažova

U eksperimentu su učestvovale 164 osobe od kojih je zatraženo da se izjasne u procentima koliko podržavaju ili se protive društvenim temama koje su se našle u vestima. Potom su nasumično raspoređeni da lažu, ili govore istinu o tri teme koje su im bile najvažnije. Prvoj grupi je sugerisano da govori o svojim istinitim mišljenjima, dok je drugoj grupi rečeno da lažu o svojim stavovima.
Oni koji su obavljali sekundarni zadatak dobili su sedmorocifreni registarski broj automobila i uputstvo da ga zapamte i ponove ispitivaču. Polovina njih dobila je dodatna uputstva da, ako ne mogu da se sete registarskog broja tokom ispitivanja, taj broj, ako ga se sete, mogu da zapišu nakon intervjua.
Učesnici su dobili priliku da se pripreme i rečeno im je kako je važno da budu što uverljiviji tokom intervjua. Dodatno su stimulisani, jer im je saopšteno da time učestvuju u nagradnoj igri.
Rezultati su pokazali da su priče onih koji su lagali zvučale manje uverljivo i manje jasno od priča onih koji su govorili istinu, posebno kada su lažovi dobili sekundarni zadatak, za koji im je rečeno da je važan, preneo je portal RTCG.
„Obrazac rezultata sugeriše da bi uvođenje sekundarnih zadataka tokom intervjua moglo da olakša otkrivanje laži, ali takve zadatke trebalo bi pažljivo osmisliti. Čini se da će sekundarni zadatak biti uspešan samo ako ga lažovi ne zanemaruju. To se može postići ili tako što će se sagovornicima reći da je sekundarni zadatak važan, kao što je prikazano u ovom eksperimentu, ili uvođenjem sekundarnog zadatka koji se ne može zanemariti (poput hvatanja predmeta, držanja predmeta u vazduhu ili vožnje simulatora vožnje automobila)“, naveo je profesor Vrij.
Besna žena - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
RUSIJA
Ruski psiholog otkriva zašto ljudi viču i kako reagovati na agresiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala