- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novo istraživanje otkriva kako se srce popravlja nakon srčanog udara

Briga o zdravlju - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Naša tela su prilično genijalna kada je u pitanju samoisceljenje, a naučnici su detaljno proučavali načine na koje se srce oporavi nakon srčanog udara (infarkta miokarda) i poznato je da postoje ćelije koje uspešno zaceljuju srce.
Novo istraživanje je otkrilo da su imunski odgovor tela i limfni sistem (deo imunog sistema) ključni u načinu na koji se srce popravlja nakon što je srčani udar prouzrokovao oštećenje srčanog mišića.
Ključno za studiju bilo je otkriće uloge makrofaga, specijalizovanih ćelija koje mogu da unište bakterije ili iniciraju korisne reakcije na zapaljenje. Kao prvi koji reaguju na sceni nakon srčanog udara, ovi makrofagi proizvode određenu vrstu proteina koji se zove VEGFC, navode naučnici.

„Otkrili smo da makrofagi, ili imune ćelije koje jure ka srcu nakon srčanog udara da 'jedu' oštećeno ili mrtvo tkivo, takođe indukuju faktor rasta vaskularnog endotela C (VEGFC) koji pokreće formiranje novih limfnih sudova i podstiče zarastanje“, kaže patolog Edvard Torp sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu.

Istraživači to opisuju kao „dobrog i lošeg policajca“ – „dobri“ makrofagi koji proizvode VEGFC i „loši“ makrofagi koji ne proizvode VEGFC, ali izazivaju proinflamatorni odgovor koji može dodatno oštetiti srce i okolno tkivo.
Da bi se srce u potpunosti popravilo, umiruće ćelije moraju biti očišćene – proces poznat kao eferocitoza u kojem makrofagi igraju važnu ulogu. Proučavajući ovaj proces u ćelijama u laboratoriji i kod miševa, tim je precizirao način na koji je pravi tip makrofaga koji proizvode VEGFC obavio ispravan posao popravke.
Ono što bi buduća istraživanja mogla sledeće istražiti je kako povećati broj korisnih makrofaga u srcu i smanjiti broj – ili čak eliminisati – štetnih makrofaga, povećavajući šanse za zdrav oporavak.
„Naš izazov sada je da pronađemo način da primenimo VEGFC ili da nagovorimo ove makrofage da indukuju više VEGFC, kako bi se ubrzao proces popravke srca“, kaže Torp.
Kada ljudi dožive srčani udar, postaju izloženi velikom riziku od srčane insuficijencije, pri čemu srce postaje nesposobno da pumpa krv telu. Taj rizik se može smanjiti sa savremenim lekovima kao što su beta-blokatori, ali je i dalje prisutan.
Dalja istraživanja poput ovog će baciti više svetla na biološke procese koji se dešavaju kao odgovor na srčani udar – posebno na način na koji se proces eferocitoze koristi za pokretanje VEGFC proteina potrebnog za popravku srčanog mišića, piše Sajens alert.
„Radimo na tome da saznamo više o progresiji do srčane insuficijencije nakon srčanog udara, kako bismo rano intervenisali i vratili kurs na popravku srca“, kaže vaskularni biolog Giljermo Oliver sa Univerziteta Nortvestern.
Lanac DNK - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
SRBIJA
Srpski naučnici rade na ćelijskoj obnovi posle infarkta pomoću gena
Oko – skeniranje - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veštačka inteligencija će skeniranjem oka moći da predvidi infarkt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala