- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Auto-putem kroz Crnu Goru već ove letnje sezone /video/

© Foto : Youtube/MediaBiro/PrintscreenDeonica auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa
Deonica auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Prva deonica auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori, koja povezuje Smokovac i Mateševo, biće otvorena tokom ove letnje sezone, najavio je Andrej Mihailović iz kompanije Monteput
Mihailović kaže da je na deonici Smokovac-Mateševo u ovom trenutku u završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija. On je naveo da su postavljeni sistemi urađeni u skladu sa evropskim direktivama i svetskim normama.
„Vrlo važne instalacije se rade na kraju. Svi smo vrlo nestrpljivi da se auto-put otvori, ali ga mi ne smemo otvoriti dok se svi sistemi ne testiraju i dok ne daju rezultate koji su zadovoljavajući, a tiču se bezbednosti“, naveo je Mihailović, prenosi RTCG.
Govoreći o auto-putu i opremi kojom raspolažu, naveo je da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci 10 snegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i letnje održavanje.
Raspolažu i sa dva vatrogasna vozila koja su specijalizovana za rad u tunelima, kao i sa dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.
Navedeno će služiti za obezbeđivanje funkcionisanja saobraćaja na prioritetnoj deonici koja je izgrađena na zahtevnom terenu.
„Na 42 km, imamo 16 tunela sa dve tunelske cevi, dakle praktično imamo 32 tunela. Najduži od njih ima gotovo tri kilometra – Vjeternik, koji je veoma zahtevan. Mnogo je zahtevnih tunela dužine kilometar ili dva, kao i preko 20 mostova na ovom autoputu“, istakao je Mihailović.
Sve ovo pokriveno je sa više od 560 kamera koje će pratiti operateri u Komandnom centru.
„Sve kamere koje su u tunelima imaju mogućnost automatske detekcije incidenata. Čim se detektuje neki od incidenata, bilo da je to pogrešan smer, zaustavljeno vozilo u tunelu, pojava dima ili vatre, ili pojava nekog objekta za koji je neprirodno da se nalazi u tunelu, automatski se to evidentira na kamerama u komandnom centru uz zvučni alarm koji će registrovati dežurni operater u centru. Dakle, ugrađeni su najsavremeniji sistemi“, poručuje Mihailović.
On je naveo da su izuzetno zadovoljni svim dosadašnjim radovima i saradnjom sa izvođačima, a u posete su im dolazile i brojne delegacije, kao i ambasador Kine, budući da je glavni izvođač radova kineska kompanija CRBC. Radove su obilazili i predstavnici Vlade Crne Gore, druge delegacije i zvaničnici, kao i dobavljači.
„Svi oni su stekli generalni utisak da je ovakav objekat jedinstven u regionu, ako ne i šire“, zaključio je Mihailović.
Auto-put Bar-Boljare - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
EKONOMIJA
Pripreme za otvaranje auto-puta od Podgorice do Kolašina u punom jeku /video/
Auto-put Bar-Boljare - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
REGION
Spektakularna vožnja vrletima: Auto-put Bar-Boljare u 15 minuta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala