- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije uručio tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPatrijarh Porfirije uručuje tomos arhiepiskopu Stefanu
Patrijarh Porfirije uručuje tomos arhiepiskopu Stefanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Patrijarh srpski Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji.
Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obe crkve.
„Proces koji smo započeli, zapravo, koji je većim delom bio realizovan služenjem naše svete liturgije u Skoplju, danas, po blagodeti Božjoj, imamo priliku da ovenčamo. To što već postoji među nama, to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno i jedinstvo koje vaspostavljeno, a onda je otišlo i korak dalje, u duhu života crkve kroz vekove, a to je da Makedonska crkva, Ohridska arhiepiskopija, ima ne samo uslove, nego ima i mogućnosti i potrebu da se organizuje u kontekstu autokefalne crkve”, rekao je Porfirije.
On je dodao da je to najbolje za obe pravoslavne crkve i pravoslavlje, braće i sestre u Severnoj Makedoniji.
Patrijarh SPC je rekao da su osećali da ono što je već realizovano služenjem liturgije u Skoplju, danas treba javno da kažu i pokažu dokumentom koji se zove tomos.
„To što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koje smo postigli između sebe, dužni smo da obavestimo sve pomesne crkve o takvom činu i zvanično, iako većina crkava zna za ovo, i naravno, većina crkava podržavala je i podsticala sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Imam informacije da na mnogim mestima gde su naši vernici, i Makedonci i Srbi, iskazuju neopisivu radost zbog ovakvog našeg postupka”, poručio je Porfirije.
On je naglasio da autokefalnost koja je data MPC nema nikakve veze sa drugim prostorima u kojima postoji i dejstvuje SPC.
„Uslovi i konteksti, ono što smo smatrali poretkom u Severnoj Makedoniji apsolutno je drugačije u odnosu na sve druge prostore na kojima postoji i živi naša crkva”, istakao je Porfirije.
Patrijarh srpski je istakao da se autokefalnošću crkva ne deli, nego se umnožava i raste, rastući se i umnožavajući se u ljubavi.
Posle obraćanja patrijarha, pročitan je tekst tomosa, a arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je da je treća, zajednička liturgija u Beogradu potvrdila jedinstvo i ljubav MPC i SPC, preneo je Tanjug.
„Danas je stigla i najveća radost, jer ono što smo se odavno dogovarali ono što je naš Sinod tražio, a vaš Sveti arhijerejski sabor jednoglasno prihvatio, potpisali ste tomos i potvrdili realnost, a to je autokefalnost Ohridske arhiepiskopije MPC”, poručio je arhiepiskop Stefan.

SPC ustupa na korišćenje imovinu u Severnoj Makedoniji MPC

Srpska pravoslavna crkva ustupa na korišćenje svu svoju imovinu na teritoriji Severnoj Makedoniji novoj, autokefalnoj crkvi u toj zemlji, stoji u tomosu koji je pročitan u Sabornoj crkvi nakon objavljivanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.
„Sveti hramovi i manastiri, naročito svetinje iz nemanjićkog perioda i poznijeg perioda srpskog prisustva, crkvenograditeljstva i kulturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica, ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj crkvi“, piše u tomosu.
Takođe, u tomosu je izražena bratska preporuka MPC da pitanje svog imena reši u dijalogu sa jelinskim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama.
Podsetimo, na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost MPC. Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.
Posle prve zajedničke liturgije MPC i SPC u Skoplju patrijarh Porfirije saopštio je odluku Sabora koji je „jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije“ i prihvatio njenu autokefalnost.
Patrijarh je tada rekao da će nakon zajedničkog obavljanja tehničko-organizacionih detalja, biti obaveštene sve ostale pravoslavne crkve, koje će biti pozvane da „po svom kanonskom redu i poretku“ prihvate autokefalni status MPC-OA.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala