Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad je danas izveo apsolutni presedan u međunarodnim odnosima – protiv Rusije i Srbije

© Sputnik / Olivera IkodinovićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Zatvaranje neba za avion ruskog šefa diplomatije apsolutni je presedan u međunarodnim odnosima jer ni Bečke konvencije ne sprečavaju komunikacije diplomata, posebno ne visokih zvaničnika zemalja, pa čak ni u slučaju država koje su u ratu, ocenjuje za Sputnjik diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Iza ovog poteza je, dodaje sagovornik Sputnjika, bila očigledna namera da se Rusija potpuno izoluje u svakom smislu, ali i da se zemlje koje sa Rusijom ostvaruju komunikaciju spreče u tome da sa njom održavaju normalne odnose.

Presedan u međunarodnim odnosima

„Reč je o demonstraciji sile, pre svega od strane NATO saveza čije su članice i zatvorile nebo za ruskog ministra, uz korišćenje geografskih i geostrateških mogućnosti da se realizuju ciljevi koji su u suprotnosti sa interesima zemalja u pitanju – u ovom slučaju Rusije i Srbije. Ovo je takođe pokušaj da se ovaj prostor, koji ne deli političku strategiju Zapada, odnosno Evropske unije i NATO-a, na neki način disciplinuje“, smatra Milivojević.
U ovom konkretnom slučaju, ključan je, veruje naš sagovornik, NATO savez.

„Iza ovoga stoji pokušaj da se ovaj prostor podvede pod interese zapadnih centara moći, na liniji sprovođenja njihove političke strategije u odnosima sa Rusijom. Posebno je, naravno, prisutan pritisak na Srbiju koja ima principijelan i jasan stav, i to ne samo kada je reč o odnosima sa Rusijom i neuvođenju sankcija, nego i kada je reč o njenoj vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti, odnosno nastojanju da se rukovodi sopstvenim interesima i da u spoljnoj politici i u međunarodnim odnosima sprovodi stavove koji su isključivo rezultat njenih odluka i njenog suverenog stava“, ukazuje bivši diplomata.

Članice NATO nisu suverene

Treba, kako kaže, imati na umu da je ovo, na neki način, i napad na suverenitet i pokazuje u kojoj meri članice NATO-a u svojim odnosima sa drugim državama i u međunarodnim odnosima nisu suverene:
„To je naročito važno zbog činjenice da Srbija nije ni u kakvom neprijateljskom, ratnom stanju sa svojim okruženjem. Naprotiv, Srbija ima dobre odnose sa svim okolnim državama, pa se ovaj akt u tom smislu svakako ne može tretirati kao prijateljski akt prema Srbiji.“
Evidentno je, smatra naš sagovornik, da je gvozdena zavesa u Evropi već napravljena i to na jedan dosta grub način koji nije do kraja u skladu sa evropskim interesima.
„Ta gvozdena zavesa ima perspektivu da bude još tvrđa od one koju smo imali u vreme blokovske podele i Hladnog rata. Ali, čak i tada je komunikacija diplomata i VIP osoba itekako funkcionisala jer su upravo to mehanizmi koji omogućuju da se obezbedi promocija mira i zaustavljanje sukoba, kao i da se stvori ambijent za bezbednost u korist svih“, ocenjuje Milvojević.

Odnosi Rusije i Srbije ostaju nepromenjeni

Prema njegovom mišljenju, činjenica da je ruski šef diplomatije bio sprečen da dođe u Beograd neće narušiti međusobne odnose Ruske Federacije i Srbije.
„Ovo je rezultat primene sile trećih subjekata zarad ostvarivanja ciljeva koji su u suprotnosti sa ciljevima i interesima i Rusije i Srbije, a što se tiče odnosa Beograda i Moskve tu nema promene političkog stava i ti odnosi ostaju isti. Takođe, nema promene ni političkih okolnosti koje su ovom trenutku relevantne za odnose između Srbije i Rusije, i tu imam u vidu pre svega pitanje odnosa Srbije vezano za sankcije i pitanje odnosa Rusije vezano za strateške interese kada je Srbija u pitanju. Dakle, politički odnosi Srbije i Rusije ostaju na onom nivou na kojem i jesu, a principi na kojima se oni zasnivaju ostaju nepromenjeni“, zaključuje Milivojević.
Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.
Večna vatra u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
SRBIJA
Poruka srpskom narodu koju je Lavrov trebalo da donese u Beograd
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala