- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven uzrok iznenadnih smrti tajanstvenih galaksija

CC0 / Pixabay/AlexAntropov86 / Crna rupa
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Naša galaksija nije preterano aktivna. Svake godine u njoj nastanu oko tri do četiri zvezde veličine Sunca. Ali postoje još neaktivnije galaksije u kojima se već odavno ne „proizvode“ nove zvezde. Naučnici su zaključili da aktivna supermasivna crna rupa verovatno igra veliku ulogu u iznenadnoj smrti ovih tajanstvenih galaksija.
U tim galaksijama gotovo i nema mladih zvezda, što ukazuje na to da je u nekom trenutku naglo prestalo formiranje zvezda. Takve galaksije polako umiru gubeći zvezdu po zvezdu bez stvaranja novih, piše portal „Sajens alert“.

Misterija smrti galaksija

Još nije poznato zašto je u takvim galaksijama došlo do prestanka formiranja zvezda, ali astronomi smatraju da to ima veze sa supermasivnim crnim rupama koje se nalaze u središtu svake galaksije.
Međunarodni tim astronoma, na čelu s Kej Itom sa Univerziteta „Sokendaj“ u Japanu, išli su u prošlost samoga svemira kako bi utvrdili je li stvarno crna rupa odgovorna za umiranje nekih galaksija.
Koristeći neke od najmoćnijih svetskih teleskopa, prikupili su podatke u više valnih dužina svetlosti kako bi identifikovali galaksije čija je svetlost putovala između 9.5 milijardi i 12.5 milijardi godina kroz prostor-vreme, odnosno drevne galaksije poput onih eliptičnih koje su nam bliže u svemiru.
Prvo su putem optičkih i infracrvenih podataka za identifikaciju galaksija identifikovali one u kojima još uvek nastaju zvezde i one u kojima je taj proces prestao. Zatim su pomoću rendgenskih i radijskih podataka detektovali aktivnost supermasivne crne rupe u središtima tih galaksija.

Odgovor je u – povratnoj informaciji

Naime, kada je supermasivna crna rupa aktivna, ona proždire ogromne količine materije iz okolnog područja. Radi se o vrlo nasilnom procesu koji proizvodi nešto što nazivamo – povratna informacija.
Svi znamo da se ne može videti sama crna rupa, ali prostor oko nje je druga stvar. Materijal koji je okružuju se vrti oko nje kao voda koja kruži oko odvoda, pri čemu se stvara intenzivno zračenje koje bukti svemirom.
Druga povratna informacija su mlazevi koji izlaze iz polarnih područja crne rupe. Smatra se da se materijal izvan horizonta događaja ubrzava duž spoljnog magnetnog polja crne rupe, da bi zatim izbio iz nje kao snažni mlaz plazme koji putuje jako velikim brzinama.
Konačno, aktivne supermasivne crne rupe stvaraju intenzivne vjetrove koji se šire po galaksiji. Znanstvenici smatraju da ove „povratne informacije“ – zračenje, mlazovi i vetrovi – zagrevaju i potiskuju hladni molekularni plin koji je neophodan za stvaranje zvezda.

Za sve je kriva supermasivna crna rupa?

Na tako velikim udaljenostima mnogo je teže uočiti galaksije jer slabo sjaje ako se promatraju s naše tačke gledišta. Stoga su naučnici morali „poslagati“ galaksije zajedno kako bi uočili radijske i rendgenske talase koji ukazuju na to da je pre svih tih milijardi godina onde postojala aktivna supermasivna crna rupa.
I uspeli su. Pronašli su „višak“ Iks-zraka i radijskog signala koji je prejak da bi se mogao objasniti samo zvezdama u galaksijama s malo (ili nimalo) mladih Sunaca. Najbolje objašnjenje za ovaj signal je aktivna supermasivna crna rupa. Štaviše, signal nije bio toliko izražen u galaksijama u kojima su se i dalje stvarale zvezde.
Naučnici su stoga zaključili da aktivna supermasivna crna rupa verovatno igra veliku ulogu u iznenadnoj smrti ovih tajanstvenih galaksija.
Radio satelit - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Astronomi dobili zagonetni signal iz daleke galaksije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala