- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Letovanje u sopstvenoj režiji: Cenovnik putarina u srpskom komšiluku

© Sputnik / Radoje PantovićPutarina, elektronsko plaćanje
Putarina, elektronsko plaćanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski turisti na odmor u zemlje regiona najčešće putuju sopstvenim prevozom. Kako se bliži sezona i planira put, korisno je znati cene putarina kao i koji je najlakši način plaćanja troškova na naplatnim rampama (kešom, karticom ili možda putem elektronske naplate).

Grčka

Turisti iz Srbije za dolazak i odlazak do, na primer Halkidikija, za benzin i putarine u oba pravca, moraće da izdvoje, prema gruboj računici, oko 250 evra. Ovaj iznos pokazuje da su za čak 40 evra ovi troškovi skuplji nego prošle godine, dok je razlog za poskupljenje veća cena benzina kako u Srbiji, tako i u Grčkoj i tranzitnoj Severnoj Makedoniji.
Krenimo od putarina čija se cena minimalno menjala u prethodnih 12 meseci. Za njih ćete u oba pravca, na primer Beograd - Halkidiki i Halkidiki - Beograd, morati da se izdvoji tačno 47 evra ako idete preko Severne Makedonije, odnosno 40 evra preko Bugarske.
Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Severne Makedonije, u Grčkoj će morati da stanu na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvoje 2,3 evra, a oni koji idu preko Bugarske samo 0,9 (Asprovalta). Dakle, kada se sve sabere dolazi se do zaključka da za putarine u oba pravca preko Severne Makedonije treba 47 evra, a preko Bugarske oko 40.
Oni koji planiraju da idu malo dalje, moraće, logično, da plate više. Od Evzonija do Tasosa to bi iznosilo 7,40 evra, do Krfa 10,60, a do Lefkade 14,65 evra.
Kada je o benzinu reč, potez Beograd - Halkidiki dugačak je oko 750 kilometara, dakle 1.500 u oba pravca, plus još 200 za vozikanje do omiljenih plaža. Ako vaš automobil prosečno troši na primer sedam litara na 100 kilometara, biće potrebno oko 120 litara goriva.

Bugarska

Putarina u Bugarskoj se ne naplaćuje na naplatnim rampama, nego pomoću takozvanih vinjeta koje se koriste u mnogim zemljama Evropske unije. Princip sa vinjetama je sledeći - kupujete ih ili na graničnom prelazu, ili na nekoj od pumpi, kada je obavezno sačuvati fiskalni račun.
Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) onlajn, putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL. E-vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači ne moraju da se zaustavljaju da bi kupili vinjetu i da je lepe na staklo.
Za one koji na odmor u tu zemlje odlaze na sedam dana, vinjeta će koštati 15 leva, odnosno 8 evra, dok za period od 30, odnosno mesec dana, ona košta 30 leva (16 evra).
Još jedna stvar koja se razlikuje u odnosu na druge destinacije gde je vozačima iz Srbije potrebno dodatno putno osiguranje za automobile, takozvani „zeleni karton“ (cena je 2.000 dinara), jeste da on u Bugarskoj nije potreban.
Bugarska vodi računa i o bezbednosti u saobraćaju, pa se vozačima može učiniti da na putu ima dosta policijskih patrola. Zato je jako važno da se ne prave saobraćajni prekršaji, jer su kazne visoke. Prekoračenje brzine, na primer, povlači kaznu od 10 do 250 leva, dok se na licu mesta plaćaju kazne od 50 leva.

Hrvatska

U Hrvatskoj većina auto-puteva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na auto-put dobijate naplatu putarine, a na izlasku plaćate na naplatnoj stanici. Putarina se može plaćati u gotovini (kune, evro), kreditnim karticamai elektronskim karticama.
U slučaju da ste se uputili za Šibenik potrebno je da odvojite oko 38 evra, za Rijeku oko 28 evra, a za Pulu oko 27 evra.

Crna Gora

Kada je o Crnoj Gori reč, putarina se plaća na deonici Podgorica – Bar, na ulazu u tunel „Sozina“, a plaćaće se ovog leta i po otvaranju deonice auto-puta od Kolašina do Podgorice.
Ulaz u tunel Sozina košta 2,5 evra.
Za one koji odluče da se prevezu trajektom od Kamenara do Lepetana, karta će koštati 4,5 evra.

Severna Makedonija

Kada je o troškovima putovanja u Severnoj Makedoniji reč, putarine se plaćaju na pet naplatnih rampi. Na prvoj naplatnoj rampi 1,5 evro, drugoj 2 evra, trećoj 1,5 evro, četvrtoj 1,5 evro i na petoj 2 evra.
Ako plaćate makedonskom valutom, iznos za oba pravca je 925 denara, a akoputarinu plaćate u evrima biće malo skuplja - 17 evra za oba pravca.
Povoljniji način plaćanja u Severnoj Makedoniji jeste platnim karticama, i to po povoljnom kursu i bez provizija, piše "Blic biznis".
Putarina Srbija
Novi Sad - Preševo 1.720 dinara
Beograd - Preševo 1.490 dinara
Niš - Preševo 590/680 dinara
Novi Sad - Dimitrovgrad 1.550 dinara
Beograd - Dimitrovgrad 1.310 dinara
Niš - Dimitrovgrad 360/440 dinara
Putarine Severna Makedonija
Prva naplatna rampa 60 denara/1,5 evra
Druga naplatna rampa 80 denara/2 evra
Treća naplatna rampa 60 denara/1,5 evra
Četvrta naplatna rampa 80 denara/1,5 evra
Peta naplatna rampa 100 denara/2 evra
Putarine Grčka
Putarina Evzoni 1,8 evra
Putarina Solun 0,5 evra
Putarina Asprovalta 0,9 evra
Solun - Atina 31,35 evra
Evzoni - Halkidiki 2,3 evra
Evzoni - Lefkada 14,65 evra
Evzoni - Tasos 7,40 evra
Evzoni - Krf 10,60 evra
Putarine Bugarska
Vinjeta za vikend 5 evra
Vinjeta 7 dana 8 evra
Vinjeta 30 dana 16 evra
Cene benzina
Srbija 1,56 evra
Severna Makedonija 1,36 evra
Bugarska 1,49 evra
Grčka 2,11 evra
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
EKONOMIJA
Cene goriva u Grčkoj otišle u nebo: Litar košta i do 70 dinara više nego u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala