- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo slikar Ljubodrag Janković Jale

Ljubodrag Janković Jale - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Dugogodišnji profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i istaknuti slikar Ljubodrag Janković Jale preminuo je u četvrtak uveče u Beogradu, saopštila je Fondacija „Plavo“.
Ljubodrag Janković je rođen 1932. u Pirotu, u radničkoj porodici. Detinjstvo je proveo u Jagodini, gde je završio osnovnu školu i četiri razreda niže gimnazije sa malom maturom.
Slikarski se obrazovao prvo na Odseku grafike, u Srednjoj školi za primenjenu umetnost, u klasi profesora M.S. Petrova, a potom na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, na Odseku za slikarstvo. Diplomirao je 1954. u klasi prof. Vinka Grdana. Godine 1962. je izabran za asistenta na Katedri primenjenog slikarstva Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, pet godina kasnije imenovan je za docenta, potom za vanrednog i redovnog profesora na predmetu Večernji akt, koji je predavao do odlaska u penziju 1997. godine.
Redovno je izlagao od 1957. godine. Prvu samostalnu izložbu, od oko četrdeset ukupno, priredio je 1962. u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Bio je učesnik preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu predstavljajući se u Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Barseloni, Limi, Njujorku, Parizu, Pekingu, Moskvi itd. Redovan je učesnik mnogih značajnih likovnih smotri u zemlji i inostranstvu, a veliku retrospektivnu izložbu je priredio u organizaciji Fondacije Plavo u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ 2018. godine.
Osim uljanim slikarstvom bavio se grafikom, crtežom, skulpturom, a povremeno je radio i kao ilustrator u više izdavačkih kuća.
U članstvo ULUPUDS-a je primljen 1957, a u članstvo ULUS-a 1961. godine.
Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su Politikina nagrada za slikarstvo (1997), Nagrada za slikarstvo ULUS-a „Zlatna paleta" i Specijalna nagrada na 8. Memorijalu „Nadežda Petrović" (1974), Otkupna nagrada „Jugoeksporta" na 15. Oktobarskom salonu (1975), Prva nagrada za slikarstvo na izložbi „NOB u delima jugoslovenskih umetnika", Nagrada ULUPUDS-a za životno delo (1997), Velika plaketa Univerziteta umetnosti sa diplomom (1986), Nagrada „Zlatni beočug" Kulturno prosvetne zajednice za trajan doprinos kulturi (2008), Prva nagrada za crtež na 38. Svetskoj galeriji umetnosti na papiru „Osten" u Skoplju (2010) i mnoge druge.
Dela mu se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Vojnom muzeju i svim važnim muzejsko-galerijskim prostorima u Srbiji kao i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.
Mesto i vreme sahrane profesora Ljubodraga Jankovića biće naknadno saopšteni, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala