- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Zašto neki ljudi imaju različitu boju očiju

CC0 / Pexels / Podočnjaci
Podočnjaci - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Heterohromija oka je različita boja dužica, prouzrokovana viškom ili manjkom pigmenta melanina. Mnogo je češća u životinjskom svetu nego kod ljudi, ali je zabeleženo da su ovaj jedinstveni genetski poremećaj imale i neke od značajnih ličnosti u ljudskoj istoriji.
Reč heterohromija potiče iz starogrčkog: heteros (različit) i hroma (boja).
Heterohromiju oka je prvi opisao Aristotel, kao ljudsku karakteristiku, a nazvao ju je heteroglaukos.
To je bezopasna genetska mutacija koja utiče na način na koji se pigment razvija u dužicama oka neke osobe, ali takođe može biti posledica povrede ili bolesti kasnije u životu.
Može biti potpuna i parcijalna. U potpunoj, jedno oko je potpuno različite boje od drugog, dok su kod parcijalne različite boje samo delovi oka.
Istorija je zabeležila da su neke značajne ličnosti imale ovaj genetski poremećaj.
Vizantijski car Anastasije Prvi imao je nadimak dikoros, što znači ima dve zenice. Prema opisima istoričara desno oko mu je bilo svetloplavo, dok je levo bilo tamno, i to je bilo izuzetno atraktivno.
Najčuveniji primer je svakako Aleksandar Veliki. Rana književna obrada njegovog života pripisuje mu heterohromiju, da mu je jedno oko bilo plavo, a drugo smeđe ili zeleno.
Međutim, ne postoje pouzdani istorijski izvori da je najveći vojskovođa svih vremena zaista bio jedinstven i po toj fizičkoj karakteristici.
I jedan od najvećih genija u istoriji, nemački pesnik, romanopisac, naučnik i državnik Johan Volfgang Gete, takođe je imao oči različite boje.
Od savremenika, možda je najpoznatiji primer jednog od najvećih britanskih rok muzičara Dejvida Bouvija, koji je oduvek plenio pažnju i svojim neobičnim izgledom, sa jednim plavim i jednim tamnim okom, piše RTS.
Heterohromija je mnogo češća u životinjskom svetu nego kod ljudi. Posebno je karakteristična za neke rase pasa i mačaka.
Devojka sa plavim očima - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2020
Istina o plavim očima: Svi plavooki imaju jednog pretka i jednu supermoć
Oči - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2020
Šta boja očiju otkriva o vama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala