Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Spremna šarena laža: Zapad će Srbiju da nagradi još jednim kreditom ukoliko uvede sankcije Rusiji

© ARIS OIKONOMOUSedište Evropske unije u Briselu
Sedište Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Srbija sa Zapada ima neprijateljsko delovanje. Prirodan stav države je da brani svoju samostalnost, integritet i dobrobit svog naroda, a Moskva nam u tome pomaže. Međutim, oni koji nam traže da uvedemo sankcije Rusiji, upravo su oni koji nas ugrožavaju, kaže Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
To su neprijatelji naše samostalnosti, a naš sagovornik smatra da posledice toga što ne ispunjavamo njihove zahteve, već vidimo – kroz dojave o podmetnutim bombama, diplomatske pritiske, podršku koju daju kosovskim Albancima, Bošnjacima u BiH ali i kroz pritiske na rukovodstvo Republike Srpske.

Šarena laža za Srbiju

„Jedino što bi nam ponudili u slučaju da učinimo jedan takav izdajnički čin kao što su sankcije Rusiji, jeste neki kredit kako bi nas još više zadužili. Srbija nije deo Evropske unije i nećemo verovatno ni biti i zbog toga brojni zahtevi Evropskog parlamenta, među kojima su i sankcije, nisu ni obavezujući,” uveren je Janković.
Najviše što u ovom trenutku mogu da nam ponude je otvaranje poglavlja ili, kako naš sagovornik kaže –„šarenu lažu,“ a zauzvrat traže da sebi pucamo u nogu.
„Da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji izgubili bismo podršku za očuvanje Kosova i Metohije u pravnom smislu kao i za Republiku Srpsku ali i svako srpsko pitanje u regionu,“ objašnjava on.

Zapad priprema teren za poraz

Janković smatra da Ukrajina ne može više da prikrije veliki broj izginulih vojnika, a govori se o nekoliko desetina hiljada što ubijenih, što povređenih. Međutim, prve naznake da se menja javna priča na Zapadu i u samoj Ukrajini o situaciji na frontu videli smo upravo u zapadnoj štampi gde su navodili da stvari ipak ne stoje tako dobro.
Podsetimo se, kaže naš sagovornik da je još pre desetak dana donet specijalan propis u Kijevu da Poljski državljani imaju prava kao i državljani Ukrajine, da mogu nesmetano da se kreću i obavljaju sve poslove u Ukrajini. Tada se već pričalo da se otvara prostor za ulazak poljske vojske i policije u Ukrajinu.
„Građanima Ukrajine bi se to predstavilo kao način odbrane ili prinudni savez, a gledano iz Varšave je to povratak dela teritorije koji su izgubili 1939. godine. Paralelno sa tim, verovatno se odvija panični pokušaji Sjedinjenih Država da ispregovaraju sa Rusijom da ne izađu u javnost sa podacima o vojnim, biološkim laboratorijama,” uveren je on.

Turska bitna za Moskvu zbog NATO

Janković objašnjava da je aktuelni problem širi od Ukrajine. Turski predsednik je krajem maja najavio novu vojnu operaciju na severu Sirije u kojoj bi proširio zonu odgovornosti sa sedam na trideset kilometara dubine od turske granice. Otpočeli su sa artiljerijskim pripremama, kaže naš sagovornik ali dodaje da se ta akcija zaustavila.
„Treba podvući i da je Ankara, pre svega, bitna za Moskvu zbog NATO. Redžep Tajip Erdogan i dalje ne dozvoljava prijem Švedske i Finske u Alijansu zbog Sirije ali i zbog toga što zna da mu Zapad diše za vratom, jer podržava i tamošnju opoziciju,” rekao je Janković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala