- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik iz Brisela poručio da ništa nije potpisano, sastanak završen

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik SNSD Milorad Dodik poručio je na Tviteru da u Briselu večeras ništa nije potpisano, dok je Evropski savet nešto kasnije, posle završetka sastanka, saopštio da je većina političkih lidera prihvatila sporazum o mapi puta po kojoj će se sprovoditi reforme u BiH.
Sastanak je danas počeo oko 15.00 časova, a kako su mediji naveli, sporan je bio dokument, odnosno deo političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema ukrajinskoj krizi.

Mišel: Većina političkih lidera BiH prihvatila sporazum

Posle osam sati razgovora političkih lidera BiH sa predstavnicima EU u Briselu postignut je „politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovoditi reforme u BiH u cilju napretka ka evropskoj budućnosti“, naveo je domaćin sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Iako se ni predstavnici EU kao domaćini susreta, ni učesnici nisu obratili medijima nakon celodnevnog sastanka u Briselu, iz kancelarije Mišela objavljeno je da su predstavnici političkih partija, zastupljenih u Parlamentu BiH, usvojili sporazum kojim ponavljaju svoju posvećenost „očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta“.
U tekstu koji je podržala većina lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH dodaje se i posvećenost principima vladavine prava, sprovođenju demokratskih izbora, razvoju demokratskih institucija i evropskoj budućnosti BiH.
Istovremeno, lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH obavezali su se da će preduzimati konstruktivne reforme kako bi „zaštitili i unapredili prosperitet, funkcionisanje i bezbednost BiH“.
U saopštenju Evropskog saveta navodi se da su lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH iskazali punu posvećenost poštovanju odluka međunarodnih i domaćih sudova kao i da su se obavezali da će raditi na efikasnom sprovođenju opštih izbora u zemlji, zakazanih za 2022. godinu, te da će nakon izbora konstruktivno sarađivati na brzom formiranju novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, a u skladu sa zakonom propisanim rokovima.
„Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu ka EU i odgovorili na težnje ljudi“, navodi se u tekstu dogovorenog Sporazuma.
Sporazum pominje i nastavak usklađivanja BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, posvećenost preduzimanju konkretnih koraka u promovisanju ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja nasleđa rata i pozdravlja aktivnu podršku EU u olakšavanju dijaloga, izgradnji poverenja i završetku navedenih koraka.
U Evropskom savetu navode da je sporazum potpisalo 12 učesnika sastanka iz BiH, uključujući i sva tri člana Predsedništva.
Uz konstataciju da na sastanak u Briselu nije došao lider HDZ BiH Dragan Čović, kao i da je „iz Republike Srpske pozvano na raspravu i usvajanje odluke u Predsedništvu BiH o situaciji u Ukrajini“, u Briselu napominju da je sporazum pravno neobavezujući dokument, sačinjen u nameri da se da podsticaj BiH da izađe iz političke blokade i krene napred na putu evrointegracija, preneo je Tanjug.

Dodik: Za političare iz RS obavezujući su samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske

Dodik je prethodno poručio da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".
RTRS je večeras javila da će Dodik sutra održati konferenciju za novinare.
Iz DNS-a je saopšteno danas da je predsednik ove stranke Nenad Nešić odbio da potpiše zajedničku izjavu lidera jer smatra da ona nije u interesu Republike Srpske i da je u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske.
Na sastanku iz Republike Srpske su lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.
Sastanku iz Federacije BiH prisustvuju predsednik i potpredsednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, lideri stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić, prenela je RTRS.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
REGION
Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji događaja u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala