- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predlog iz Evropske unije: Kršenje sankcija staviti na listu krivičnih dela

CC0 / Pixabay / Zastava EU u bodljikovoj žici - ilustracija
Zastava EU u bodljikovoj žici - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Savet Evropske unije je zatražio saglasnost Evropskog parlamenta za predlog da se kršenje restriktivnih mera doda na listu krivičnih dela koja su na snazi u EU, predviđenih Ugovorom o funkcionisanju Unije.
U Savetu navode da je EU usvojila niz restriktivnih mera u kontekstu, kako je navedeno, "ruskog rata protiv Ukrajine" i da je od suštinskog značaja da se te mere u potpunosti sprovedu na celoj teritoriji Unije.
"Trenutno zemlje članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba primeniti u slučaju kršenja. Ovo bi moglo dovesti do različitih stepena sprovođenja sankcija i rizika od zaobilaženja ovih mera, potencijalno omogućavajući sankcionisanim licima da nastave da pristupaju svojoj imovini i podržavaju režime koji su ciljani merama EU", kažu u Savetu.
Smatraju da će jednoglasna odluka da se kršenje restriktivnih mera doda na listu "zločina EU" omogućiti usvajanje direktive koja sadrži minimalna pravila koja se tiču definisanja krivičnih dela i kazni za kršenje restriktivnih mera EU, što bi osiguralo sličan stepen sprovođenja sankcija širom EU i odvratilo pokušaje da se zaobiđu ili krše usvojene mere.
Nakon što Evropski parlament bude dao saglasnost i unutrašnje nacionalne procedure budu finalizovane, Savet EU najavljuje i formalno usvajanje ove odluke, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala