Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Apelacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću za pranje novca

© AFP 2022Darko Šarić
Darko Šarić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za pranje novca i naložio novo suđenje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Darko Šarić je prvostepenom presudom bio osuđen na kaznu od devet godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet godina, a ostali optuženi na kazne od dve do sedam godina zatvora. Ovaj sud, potvrdio je oslobađajuće presude koje su donete u odnosu na Dubravku Šrtbac i Nemanju Krstića i njima se neće ponovo suditi.
Apelacioni sud saopštio je da je prvostepena presuda Šariću ukinuta jer se „žalbom Tužioca za organizovani kriminal osnovano ukazuje da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka u odnosu na prvu radnju opisanu izrekom prvostepene presude, jer presudom nije potpuno rešen predmet optužbe“.
„Optužnicom okrivljenom Šariću stavljeno je na teret krivično delo pranje novca u produženom trajanju, a okrivljenom Jestroviću, Krloviću, Milosavljeviću, Radovanu Štrbcu, Ćopiću, Vučetiću, Dubravki Štrbac i Stevici Kostiću krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnog dela i krivično delo pranje novca u produženom trajanju. Međutim, prvostepeni sud je propustio da odluči o krivičnom delu udruživanje radi vršenja krivičnog dela koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe“, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.
Apelacioni sud dodaje da je „prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka i jer je izreka iste nerazumljiva, protivrečna sama sebi, a u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude“.
„Naime, iz prvostepene presude je nejasno da li su okr. Jestrović, Krlović, Milosavljević, Radovan Štrbac, Ćopić, Vučetić, Dubravka Štrbac i Kostić pripadnici kriminalne grupe koja se bavila izvršenjem krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga ili koja se bavila vršenjem krivičnog dela pranje novca, da li su okrivljeni pripadnici iste grupe zajedno sa prethodno navedenim licima ili se radi o dve različite grupe, što se iz izreke ne može utvrditi, a o čemu su i u obrazloženju presude izostali jasni razlozi u pogledu odlučnih činjenica“, dodaje se u obrazloženju.
Apelacioni sud navodi da su nejasni i detalji u vezi sa vremenom izvršenja krivičnog dela.
„Osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zaključuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzeće „Štampa sistem“ potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila vršenjem krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Ovo najpre stoga, što iz pisanih dokaza u spisima predmeta proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizlazi da je grupu koja se bavila vršenjem ovog krivičnog dela okr. Šarić oformio tokom 2008. godine, a da je konverzija i ulaganje novca usledilo tek 2008, 2009. i 2010. godine“, obrazlaže Apelacioni sud.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala