00:26 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede (178)
  0 562
  Pratite nas

  Hram koji se gradi u čast Hristovog vaskrsenja, a posvećen 75. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu, otvoriće svoja vrata u maju ove godine, prenose ruski mediji.

  Kako se navodi, u Rusiji postoje hramovi podignuti u čast mnogih ratnih pobeda, ali do sada nije postojao nijedan posvećen najvećoj pobedi ruskog naroda – u Velikom otadžbinskom ratu. On je naročito potreban danas, kada Zapad želi da ukrade našu zajedničku pobedu.

  Izgradnja ovog Hrama u podmoskovskom parku „Patriot“ počela je na inicijativu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua. Kao i svi pravoslavni hramovi podignuti u čast vojnih pobeda i u slavu ruskog oružja i ovaj hram se gradi donacijama naroda.

  Prikupljene su milijarde donacija. Svoj lični doprinos dao je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je priložio novčana sredstva za glavnu ikonu hrama.

  Hram Oružanih snaga Rusije
  © Foto : Leha Suslin
  Hram Oružanih snaga Rusije

  Prema navodima, donacije za izgradnju hrama priložili su i članovi Vlade, poslanici, senatori, guverneri, upravnici ruskih oblasti, gradonačelnici, ruske i međunarodne javne organizacije, poslovne kompanije, istaknute ličnosti iz sveta nauke, umetnosti i kulture, sveštena lica.

  Dobrotvorna fondacija „Vaskrsenje“, na čijim računima se prikupljaju donacije, pozvala je sve koji veliku pobedu smatraju svojom da učestvuju u blagorodnoj izgradnji ove svetinje. Ova fondacija smatra da bi u znak sećanja na očeve i dedove, kao i u ime budućnosti naše dece i unuka svi trebalo da budu graditelji ovog hrama.

  „Donacijama za izgradnju hrama odaje se počast sećanju na naše herojske pretke. Fondacija ’Vaskrsenje‘ je potpuno transparentna i kontroliše striktno ciljano i ekonomično korišćenje finansijskih sredstava koje su dobrovoljno uplatili ljudi i organizacije“, istakao je direktor fondacije Aleksandar Kanjšin.

  Svako ko donira prilog, dobiće u znak zahvalnosti od fondacije ličnu zahvalnicu. Ime ili naziv organizacije-donatora biće uneto u Knjigu donatora, koja će biti objavljena radi večnog čuvanja.

  Imena donatora, kako se navodi, takođe će biti upisana na mesinganim pločama koje će biti postavljene na zidovima kompleksa hrama.

  Gradilište Glavnog hrama Oružanih snaga Rusije
  © Sputnik / Aleksandr Natruskin
  Gradilište Glavnog hrama Oružanih snaga Rusije

  Podsetimo, grumen srpske zemlje sa groblja Oslobodiocima Beograda poslat je u Rusiju u okviru akcije „Put sećanja“ i biće postavljen u temeljima glavnog hrama Oružanih snaga Ruske Federacije, koji će biti izgrađen u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

  Prema planu, prečnik glavne kupole iznosiće 19,45 metara, što simbolično predstavlja završetak rata 1945. godine. Visina zvonika iznosiće 75 metara, budući da se 2020. godine navršava 75 godina od okončanja Drugog svetskog rata. Pored toga, visina male kupole biće 14,18 metara, zato što je 1.418 dana i noći trajao rat.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede (178)
  Tagovi:
  donacije, Rusija, izgradnja hrama, Hram oružanih snaga Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga