13:58 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  0 410
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je tajna arhivska dokumenta, posvećena 75. godišnjici održavanja Krimske konferencije, kojoj su prisustvovali Staljin, Ruzvelt i Čerčil. Planovi i izveštaji svedoče o pripremi sovjetskih i savezničkih snaga za istorijski događaj.

  Ministarstvo odbrane je objavilo deklasifikovana dokumenta Centralnog arhivskog odeljenja, u cilju očuvanja i zaštite istorijske istine, borbe protiv falsifikovanja istorije i pokušaja revidiranja ishoda rata.

  „Objavljena dokumenta iz fondova Centralnog arhiva svedoče o intenzivnoj, detaljnoj pripremi obezbeđivanja tog važnog istorijskog događaja. Glavni teret u vezi s pripremama na sebe su preuzele snage Crnomorske flote, bazirane na Krimu“, navodi se u opisu novog istorijskog odeljka.

  U izveštaju komandanta eskadrile Crnomorske flote Sergeja Gorškova od 19. januara 1945. godine navodi se da je oficirski sastav trebalo da nauči pravila ophođenja sa strancima i salutiranje. Bilo je naređeno da se dodele prevodioci, oficiri-vodiči i da se organizuju počasne straže.

  Dokument Crnomorske flote
  Dokument upućen vojnom savetu Crnomorske flote

  Nepristupačna tvrđava

  Ministarstvo odbrane naglašava da su se Jalta i okolina tokom pripreme za konferenciju pretvorili u „nepristupačnu tvrđavu“. U oblasti je bio raspoređen veliki broj snaga, koje su štitile grad iz vazduha i sa mora. Pored toga, formirane su Severna i Južna grupa Vazduhoplovnih snaga u cilju obezbeđivanja južne obale Krima, aerodroma Saki, Sarabuza i Sevastopolja.

  Pored toga, Ministarstvo odbrane predstavilo je karte crnomorske obale i dna Azovskog i Crnog mora sa beleškama i opisima operativne situacije.

  Plan osigiravanja posebno važnih letova
  Plan osigiravanja posebno važnih letova

  Nakon nacističke okupacije na Krimu bilo je neophodno ponovo uspostaviti sistem komunikacije, između ostalog i s Moskvom. U arhivskim dokumentima se govori o međusobnoj komunikaciji jedinica Crvene armije, ali i o komunikaciji sa savezničkom avijacijom i vojnim pomorskim snagama, uključujući američku i britansku mornaricu.

  Bila je uspostavljena komunikacija i sa bazama Velike Britanije i SAD na ostrvu Malta i u Gibraltarskom moreuzu, odakle su stizala obaveštenja o kretanju aviona stranih delegacija.

  Mapa luke i grada Jalta
  Mapa luke i grada Jalta

  Objavljeni do sada nepoznati spiskovi i fotografije 

  Objavljena su i dokumenta sa spiskovima prezimena članova američke i britanske delegacije koji su stigli u Jaltu.

  Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt stigao je na konferenciju pet minuta pre premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila. Obojica su letela teretno-putničkim avionima „Daglas C-54 Skajmaster“.

  1 / 3
  Doček Čerčila na aerodromu

  Rusko Ministarstvo je izložilo i ranije neobjavljene fotografije sa događaja tokom konferencije u Jalti. Zabeležena je Čerčilova poseta Sapun-gori i zajednički ručak marinaca SSSR-a, SAD i Velike Britanije.

  Krimska konferencija je održana na Jalti od 4. do 11. februara 1945. godine. Konferenciji su prisustvovali predsednik SAD Frenklin Ruzvelt, premijer Velike Britanije Vinston Čerčil i lider SSSR-a Josif Staljin.

  Rezultati sastanka imali su ključan značaj prilikom formiranja posleratne bezbednosne arhitekture, uključujući i formiranje UN.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  tajna dokumenta, Ministarstvo odbrane RF, Ministarstvo odbrane, sastanak, Drugi svetski rat, Čerčil, Staljin, konferencija, jalta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga