13:51 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  111910
  Pratite nas

  Rusko vojno-istorijsko društvo objavilo je izveštaj maršala Georgija Žukova od 3. maja 1945. godine, koji je podnet vrhovnom komandantu Oružanih snaga SSSR-a Josipu Staljinu o podacima dobijenim od sovjetske vojne kontraobaveštajne službe koji se tiču samoubistva vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera i nemačkog ministra propagande Jozefa Gebelsa.

  Hitler je izvršio samoubistvo 30. aprila 1945. godine u Berlinu, koji je bio okružen sovjetskim trupama.

  U izveštaju Žukova nalaze se podaci „Smerša“ 79. streljačkog korpusa 3. udarne armije, koji su zasnovani na izveštajima zarobljene posluge visokih funkcionera Trećeg rajha. 

  „Smerš“ je skraćenica od fraze „Smrt špijunima“, a tako su se za vreme Drugog svetskog rata nazivale pojedine nezavisne kontraobaveštajne organizacije u Sovjetskom Savezu.

  U dokumentu se ističe da su kontraobaveštajci pritvorili Gebelsovog ličnog kuvara Vilhelma Langea i rajhsministra Šnajdera.

  Izveštaj maršala Georgija Žukova Josifu Staljinu o Hitlerovom samoubistvu
  © Foto : Rusko vojno-istorijsko društvo
  Izveštaj maršala Georgija Žukova Josifu Staljinu o Hitlerovom samoubistvu
  „Prilikom silaska u Gebelsovo sklonište, na ulazu u njegov kabinet, otkriveni su izgoreli leševi muškarca i žene, a Lange i Šnajder su odmah prepoznali Gebelsa i njegovu ženu. Takođe ih je identifikovao Bartkevič, ’generalni sekretar Beloruskog komiteta‘, koji je četiri godine radio u Ministarstvu propagande. Kod leševa nisu pronađeni nikakvi dokumenti, ali su u Gebelsovom kabinetu pronađene fascikle sa različitim dokumentima, koji su zapečaćeni i dati na čuvanje“, napisao je Žukov.

  Oni su tvrdili da je Hitler izvršio samoubistvo 30. aprila, ali nisu znali gde je sahranjen, a da su Gebels i njegova supruga izvršili samoubistvo 1. maja u podzemnom skloništu u blizini Rajhstaga.

  Kako bi se potvrdili dobijeni podaci, 3. maja je naređeno „da se leševi pokažu petorici zarobljenih generala, da se dokumentuju njihova svedočenja, fotografišu leševi i utvrdi uzrok spaljivanja leševa, nakon čega ćemo vam podneti dodatni izveštaj“, dodao je maršal.

  Pored toga, prema rečima Žukova, „istovremeno su preduzete mere za otkrivanje mesta gde je Hitler u poslednje vreme živeo i detaljnog proučavanja svih informacija o njegovom samoubistvu“.

  Izveštaj maršala Georgija Žukova Josifu Staljinu o Hitlerovom samoubistvu
  © Foto : Rusko vojno-istorijsko društvo
  Izveštaj maršala Georgija Žukova Josifu Staljinu o Hitlerovom samoubistvu

  Izveštaj je jedan od jedinstvenih dokumenata koje je Rusko vojno-istorijsko društvo objavilo povodom 75. godišnjice početka strateške operacije Crvene armije na Berlin. U ovim materijalima predstavljeni su originalni ratni izveštaji, mape, rezolucije i potpisi predstavnika sovjetske vojne komande ─ od komandanta divizije do vrhovnog komandanta.

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  ► Prohorovka — najveće dostignuće rada sovjetskih obaveštajaca poznatih kao „Kembrička petorka“

  Kako su sovjetski obaveštajci osvojili arhiv nemačkog Abvera

  ► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  Jozef Gebels, izveštaj, samoubistvo, Georgij Žukov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga