12:12 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  31000
  Pratite nas

  Iako je strategija nacističke Nemačke predviđala munjevitu i brzu pobedu nad Sovjetskim Savezom, nije tako bilo suđeno. Nemci nisu bili spremni za neuspeh, ali ni za rusku zimu. Bili su prinuđeni da se snalaze kako umeju, pa su tako, po uzoru na ruske, nastale „nemačke valjenke“.

  Tokom prve zime u ratu protiv Sovjetskog Saveza, problem sa nedostatkom tople odeće nacisti su rešavali jednostavno – uzimali su je od stanovnika sa okupiranih teritorija. Nešto kasnije, na zahtev rukovodstva nemačke armije, u Berlinu su počeli praviti svoju verziju ruskih tradicionalnih čizama.

  Nije bilo reči o masovnoj proizvodnji – obuća je bila namenjena uglavnom stražarima i vojnicima drugih vojnih rodova, od kojih se nije zahtevalo brzo premeštanje. Valjenke su pravljene od debelog filca, imale su drvene đonove i obuvale su se preko čizama. Težile su oko tri kilograma, i bile su velikih razmera. Zbog toga su ih i mogli nositi vojnici koji se ne kreću mnogo.

  Nemačke valjenke od debelog filca
  © Foto : Muzej savremene istorije Rusije
  "Nemačke valjenke" od debelog filca

  Međutim, zbog nedostatka sirovina, vremena i kapaciteta, Nemačka nije bila u mogućnosti da obezbedi i te malobrojne snage ovom vrstom obuće.

  Kako bi na neki način zaštitili bar stražare, koji su trpeli najveći mraz, počeli su da prave zamene za ruske valjenke – obuću, koju su pleli od traka presovane slame. Vojnici su ih nosili preko običnih nemačkih čizama.

  Primerci obe vrste „ nemačkih valjenki“ izloženi su u Muzeju savremene istorije Rusije u Moskvi. Jedne su napravljene od slame i omotane žicom, verovatno zbog čvrstoće. Druge su napravljene od trske, i pronađene su u kući gde su živeli Nemci.

  Nemačke valjenke od slame
  © Foto : Muzej savremene istorije Rusije
  "Nemačke valjenke" od slame

  „Nemačke valjenke“ napravljene od filca, koje su takođe deo kolekcije muzeja, donete su iz Kaluge u martu 1942. godine. One su bile među trofejima Crvene armije, koje su zadržali prilikom oslobađanja Kaluge u decembru 1941. godine, kada su trupe generala Ivana Boldina potisnule Nemce iz grada.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  Drugi svetski rat, Sovjetski Savez, Nemci, valjenke
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga