04:08 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  11681
  Pratite nas

  Sovjetska vojna kontraobaveštajna služba Smerš je tokom napada Crvene armije na Berlin u proleće 1945. uspela u odvažnoj operaciji da oduzme vredne dokumente Abvera – nemačke vojno-obaveštajne službe, rekao je za Sputnjik viši naučni saradnik Instituta za vojnu istoriju Akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije Aleksandar Zdanovič.

  U nedelju se obeležava 77. godišnjica od stvaranja Smerša (od „Smrt špijunima“). Prema mišljenju stručnjaka, to je bila najbolja specijalna služba za vreme Drugog svetskog rata. Tokom svog postojanja, Smerš je osigurao uspešno vođenje svih ofanzivnih operacija Crvene armije, nadmašivši nemačku obaveštajnu službu i neutrališući veliki broj nemačkih agenata i diverzanata.

  Smerš je imao vrlo veliku ulogu u ofanzivi na Berlin u proleće 1945. godine. Vojni kontraobaveštajci bili su, između ostalog, suočeni sa zadatkom zauzimanja arhive nemačkih državnih i partijskih organa, kao i specijalnih službi i naučno-tehničkih arhiva.

  „Na primer, zauzimanje arhiva Abvera bio je ogroman uspeh. Ovde su se posebno istakli agenti Smerša 47. gardijske streljačke divizije 8. gardijske armije 1. Beloruskog fronta“, ispričao je penzionisani general-poručnik Federalne službe bezbednosti (FSB), doktor istorijskih nauka.

  Prema njegovim rečima, na periferiji Berlina, u okrugu Celendorf, nalazila se jedna od centralnih institucija Abvera, prerušena u poljoprivredni institut. A da bi se zarobilo osoblje i uzeli dokumenti iz ovog centra, odlučeno je da se izvrši desant kako bi se isključila mogućnost evakuacije osoblja Abvera na zapad Nemačke.

  Za ovu operaciju komandant 8. gardijske armije general pukovnik Vasilij Čujkov izdvojio je tenkovsku četu i motorizovani bataljon, a od agenata Smerša formirana je specijalna operativna grupa koja je rukovodila operacijom.

  „Padobranci su uz vatrenu podršku jedinica naše vojske, probili nemačku odbranu i prešli više od desetak kilometara, a usput zauzeli poljoprivredni institut. Pri tome su to učinili gotovo bez otpora – tamo je samo bilo obezbeđenje za koje je desant bio potpuno iznenađenje. A zaposleni u centru Abvera uglavnom su spavali u očekivanju evakuacije. Tada je zarobljeno više od stotinu pripadnika Avbera, među kojima je bilo i Rusa“, ispričao je Zdanovič.

  Ali tokom dana, trebalo je da se odbije žestok napad Nemaca koji su pokušavali da oslobode obaveštajni centar.

  „Desilo se da 47. divizija nije odmah mogla da se probije do padobranaca. Nacisti su otvorili artiljerijsku i minobacačku vatru na centar Abvera kako bi uništili kamione sa dokumentima. Ceo dan svi su držali odbranu sa svih strana ─ i vojnici i komandanti, motorizovane streljačke jedinice, tenkisti i zajedno sa njima operativci Smerša“, objasnio je stručnjak.

  „Svi su herojski odbili napade Nemaca. Sledećeg jutra naše trupe su se probile. Na kraju smo uspeli da sačuvamo izuzetno vredne dokumente“, zaključio je Zdanovič.

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Hitler je mrtav, javlja Žukov Staljinu

  ► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

  „Kembrička petorka“ — najuspešnija špijunska mreža u istoriji

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  Bitka za Berlin, Smerš, Abver
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga