14:49 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  183
  Pratite nas

  Suočene sa savremenim globalnim pretnjama, Rusija, SAD i Velika Britanija treba da primenjuju dragoceno iskustvo, stečeno tokom savezništva u Drugom svetskom ratu, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Danas, kada se čovečanstvo suočava sa novim globalnim izazovima i pretnjama, moramo u potpunosti iskoristiti neprocenjivo iskustvo međunarodne saradnje i istinskog savezništva, koje su naše zemlje stekle tokom Drugog svetskog rata“, rekao je Putin u poruci organizatorima i posetiocima istorijsko-dokumentarne izložbe „Staljin-Čerčil-Ruzvelt: Zajednička borba protiv nacizma“, koja se održava u Državnom arhivu Rusije.

  Prema rečima ruskog lidera, uprkos političkim neslaganjima i različitim, ponekad dijametralno suprotnim pogledima na događaje, lideri Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država uspeli su da postave prioritete, uzdignu se iznad ličnih ambicija i postignu dogovor o ključnim pitanjima, razviju zajedničke pristupe složenim problemima u interesima okončanja Drugog svetskog rata, uspostavljanja globalnog bezbednosnog sistema, zasnovanog na kolektivnim naporima i Ustavu UN.

  On je dodao da Moskva veoma ceni doprinos „saveznika po oružju koji su dali porazu nacizma“.

  „Zajedno sa vojnicima i oficirima Crvene armije rame uz rame borili su se protiv okrutnog i nemilosrdnog neprijatelja, braneći ideje slobode i humanizma. Zajedno su približili dugo očekivanu pobedu, o čemu svedoče jedinstvena arhivska dokumenta“, dodao je Putin, istakavši da je siguran da će izložba doprineti očuvanju istorijske istine.

  Virtuelna izložba „Staljin-Čerčil-Ruzvelt: Zajednička borba protiv nacizma“ posvećena je 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu i ima za cilj da upozna širu javnost sa najvažnijim dokumentima i artefaktima formiranja antihitlerove koalicije.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, savez, Drugi svetski rat, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga