03:08 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 292
  Pratite nas

  Ambasadori Rusije i Belorusije u Nemačkoj Sergej Nečajev i Denis Sidorenko, na poziv gradonačelnika Berlina Mihaela Milera, učestvovali su u ceremoniji posvećenoj obeležavanju 75. godišnjice kapitulacije snaga vermahta u Berlinu. Ambasador Ukrajine odbio je da prisustvuje događaju.

  U okviru ceremonije, položeni su venci kod istorijske građevine, gde se 1945. godine nalazio štab sovjetske osme gardijske armije. Drugog maja 1945. godine na tom mestu je nemački general Helmut Vajdling potpisao naredbu o kapitulaciji trupa vermahta, koje su ratovale u nemačkoj prestonici.

  Ceremoniji je prisustvovalo oko 20 zvaničnika, među kojima su predstavnici strane diplomatije, berlinskog Senata i novinari. Broj učesnika je bio ograničen zbog pandemije virusa korona i mera, koje je Nemačka preduzela.

  Prema navodima nemačkog lista „Tagšpigl“ ukrajinski ambasador u Nemačkoj je odbio da učestvuje u ceremoniji i oda počast poginulim ukrajinskim vojnicima Crvene armije, jer je smatrao neprihvatljivim da prisustvuje događaju zajedno sa predstavnicima Rusije.

  © Sputnik / Georgiй Petrusov
  Bivši načelnik vrhovne komande vermahta Vilhelm Kajtel potpisuje Akt o kapitulaciji nemačkih oružanih snaga, 9. maj 1945.
  „Važno je da nastavimo podsećati Berlince na ovo istorijsko mesto. To je deo istorije našeg grada. Takođe smatram da je važno čuvati sećanje na ovaj datum – to je bio kraj nasilja, diktature, progona ljudi. To je važno i aktuelno i u naše doba“, rekao je Muler.

  Drugog maja 1945. godine sovjetske snage u potpunosti su zauzele prestonicu Nemačke tokom Berlinske strateške ofanzivne operacije, koja je trajala od 16. aprila do 8. maja 1945. godine.

  Berlin nije predstavljao samo političko uporište nacizma, nego i jedan od najvećih vojnih i industrijskih centara Nemačke.

  U pravcu Berlina bile su koncentrisane glavne snage vermahta. U prestonici je bilo formirano oko 200 bataljona odreda narodne milicije Trećeg rajha, dok je u garnizonu ukupno bilo preko 200.000 ljudi.

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  Rusija, 75 godina od Velike pobede, kapitulacija, Berlin, Sovjetski Savez
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga