19:10 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 781
  Pratite nas

  Restauracija spoljašnjosti nekada najviše statue na svetu, koja je počela u martu 2019. godine u Volgogradu, završena je kako je i planirano, pred obeležavanje 75. godišnjice Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, prenosi ruska televizija „Zvezda”.

  U ruskom gradu Volgogradu završena je rekonstrukcija spomenika „Majka otadžbina”. Stručnjaci su već demontirali 30 nivoa građevinskih skela, čija je visina 60 metara i težina 270 tona.

  Skulptura je restaurirana prvi put od momenta kada je postavljena.

  Spomenik visine 85 metara i težak osam hiljada tona očišćen je od prljavštine i mahovine, vraćena mu je izvorna boja, popunjene su pukotine u betonu, čija je ukupna dužina, prema proračuna restauratora, iznosila 13 kilometara. Takođe, obnovljeni su delovi zarđale armature.

  Istorija spomenika

  Na Mamajevom Kurganu (brdo iznad Volgograda) nalazi se memorijalni kompleks u čast sećanja na Staljingradsku bitku (od avgusta 1942. do februara 1943), koja se odigravala i na ovom uzvišenju.

  Ova bitka je bila odlučujuća u konačnoj sovjetskoj pobedi nad silama Osovine na istočnom frontu u Drugom svetskom ratu. U vreme kada je bila završena 1967. godine, statua „Majke otadžbine“ bila je najviši spomenik na svetu.

  Statua Majke Domovine
  © Sputnik / Konstantin Čalabov
  Statua Majke Domovine

  U ovom trenutku, statua je na 9. mestu na spisku najviših statua na svetu.

  Memorijal je građen između 1959. i 1967. godine i krunisan je velikom statuom „Majke otadžbine“. Spomenik je dizajnirao skulptor Evgenij Vučetić, a njegovo puno ime je „Majka otadžbina zove!“. Spomenik predstavlja ženu koja je iskoračila sa podignutim mačem.

  75. godišnjica Pobede nad fašizmom

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  restauracija, Volgograd, spomenik, 75 godina od Velike pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga