05:35 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (80)
  0 771
  Pratite nas

  Jedan od najvažnijih događaja u kulturnom životu Sovjetskog Saveza tokom perioda Drugog svetskog rata bilo je takmičenje održano u Boljšom teatru na kom se birala nova himna SSSR-a.

  Zaokret u ideologiji i konkurs usred rata

  Rat je doveo do zaokreta u sovjetskoj ideologiji — ona je tih godina postala više nacionalno orijentisana. Prestale su hajke na Crkvu, ponovo se značaj davao ordenu Aleksandra Nevskog, čak je i vojnička uniforma podsećala na onu iz carskog vremena. U tim okolnostima, 1942. godine je odlučeno da se Internacionala, koja je pozivala na revoluciju, zameni himnom koja bi bila inspirisana patriotskim idejama.

  Na otvorenom konkursu učestvovalo je 170 kompozitora, među njima velikani klasične muzike Dmitrij Šostakovič, Sergej Prokofjev i Aram Hačaturjan.

  Sovjetski kompozitori Sergej Prokofjev, Dmitrij Šostakovič i Aram Hačaturjan
  © Sputnik / Sputnjik
  Sovjetski kompozitori Sergej Prokofjev, Dmitrij Šostakovič i Aram Hačaturjan

  Nova himna

  Pobedila je kompozicija Aleksandra Aleksandrova, osnivača čuvenog Ansambla pesama i igara ruske armije.

  Aleksandar Aleksandrov, sovjetski kompozitor, autor himne SSSR-a i Rusije i osnivač Ansambla pesama i igara „Aleksandrov“, hora Crvene armije.
  © Sputnik / Sputnjik
  Aleksandar Aleksandrov, sovjetski kompozitor, autor himne SSSR-a i Rusije i osnivač Ansambla pesama i igara „Aleksandrov“, hora Crvene armije.

  Sovjetski lider Josif Staljin lično je bio u žiriju. Upravo su iz njegovog pera i došli prvi stihovi: „Neraskidivi savez slobodnih republika ujedinila je zauvek velika Rusija...“ U kontekstu vremena u kom je nastala, zanimljivo je da se u himni veličala Rusija, a nije bilo ni reči o Komunističkoj partiji.

  Aleksandrov je u svojoj kompoziciji svesno kombinovao žanrove.

  „Želeo sam da himna bude spoj trijumfalnog marša, popularne pesme i ruskog epskog hora. Želeo sam da je ljudi doživljavaju kao blisku i inspirativnu“, rekao je o svom delu Aleksandrov.

  Himna je izvedena na Paradi pobede na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine.

  Ista kompozicija i danas služi kao himna Rusije, promenjene su samo reči. Pesnik Sergej Mihalkov, koji je učestvovao u pisanju teksta himne SSSR-a, uradio je novu verziju 2000. godine.

  Aleksandrov je napisao veliki broj kompozicija, religioznih i svetovnih. Među njima se posebno ističe „Sveti rat“, pesma koja je postala svojevrsni simbol odbrane Otadžbine.

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pogledajte još:

  ► Kako su Sovjeti sprečili atentat na Staljina u Boljšom teatru

  ► Sam protiv svih: Kako je jedan crvenoarmejac odbranio Ponire od Nemaca

  ► Avijacija pobede: 10 sovjetskih aviona koji su srušili Hitlera

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (80)
  Tagovi:
  muzika, SSSR, himna, 75 godina od Velike pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga