18:30 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (206)
  0 320
  Pratite nas

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je kako će se Dan pobede proslaviti u zemlji s obzirom na epidemiju virusa korona.

  „U vezi sa teškom epidemiološkom situacijom doneta je odluka o odlaganju vojne parade na kasniji datum. Za 9. maj planirano je da se održi vazduhoplovni deo parade. Iznad Crvenog trga u formaciji će preleteti 75 aviona i helikoptera. Vazdušne parade takođe su planirane u 47 gradova zemlje i u ruskim vojnim bazama u inostranstvu“, rekao je Šojgu na sastanku u Nacionalnom centru za upravljanje odbranom.

  „Danas u parku ’Patriot‘ svečano dočekujemo vojnike Istočnog vojnog okruga koji su učestvovali u kombinovanom pohodu od Habarovska do Moskve. Počev od 28. januara, oni su sa kopijom zastave pobede prešli skoro 8,5 hiljada kilometara“, dodao je ministar.

  Šojgu je dodao da su u garnizonima predviđene pojedinačne čestitke učesnicima Drugog svetskog rata, tokom kojih će biti uručeni pokloni i suveniri. Takođe će u internet projektima „Pozovite veterana“ i „Razglednica veterana“ učestvovati kadeti.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je 16. aprila da se Parada pobede, koja je tradicionalno trebalo da se održi 9. maja u Moskvi, odloži zbog epidemije virusa korona.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  ► Na Dan pobede nebo nad Moskvom osvetliće više od 12 hiljada vatrometa

  ► Prva proba vazdušne parade ruskih aviona i helikoptera za 9. maj /video/

  Akcija „Besmrtni puk“ ove godine onlajn

  ► Ove godine u drugačijem formatu: „Rusija sevodnja“ pokrenula jubilarnu akciju „Georgijevska lenta“

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (206)
  Tagovi:
  Rusija, Dan pobede, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga