13:00 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (206)
  32033
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku pismo za predsednika Vladimira Putina, u kome mu čestita jubilarnih 75 godina od pobede nad fašizmom.

  Vučić u čestitki navodi da je Dan pobede jedan od najsvetlijih datuma u istoriji čovečanstva i simbol nepokornosti slobodarskog duha naših slavnih predaka.

  Čestitka Vučića povodom 75 godina pobede nad fašizmom

  „Čast mi je što su naši narodi zajedno prošli teška iskušenja u plemenitoj misiji da oslobode svet od najvećeg zla dvadesetog veka, pregazivši strah i prezrevši smrt. Zato doveka imamo dužnost da čuvamo uspomenu na njihovu nadljudsku borbu, na strani pravde i istine“, naveo je Vučić, prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

  On je poručio da su Srbija, Rusija i svet sada ponovo zajedno u borbi, ovaj put sa nevidljivim neprijateljem, korona virusom, koji ne zna za granice i izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti kovid 19 u Rusiji i nadu za brz oporavak obolelih.

  Vučić čestitao Putinu 75 godina od pobede nad fašizmom, Aleksandar Bocan Harčenko, Aleksandar Vučić, godišnjica Velike pobede
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku pismo za predsednika Vladimira Putina, u kome mu čestita jubilarnih 75 godina od pobede nad fašizmom.

  Istovremeno, zahvalio je Putinu što je u trenucima najvećeg izazova za Rusiju, iskazao brigu za Srbiju i što je pokazao ljudsku i državničku solidarnost upućivanjem velikodušne medicinske pomoći i tima Oružanih snaga Ruske Federacije.

  „Za nas je to potvrda Vašeg ličnog odnosa prema Srbiji, kao i potvrda izvanrednih strateških odnosa i najbližeg prijateljstva naših dveju zemalja. Naši odnosi se temelje na poštovanju, razumevanju i uzajamnoj podršci, što pokazuje i aktivna podrška Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, na kojoj smo iskreno zahvalni“, navodi se u čestitki.

  Vučić je Putinu poželeo i da nastavi da ostvaruje planove za budućnost Rusije, obezbeđujući joj siguran put napretka.

  Dan pobede biće obeležen nizom manifestacija u Beogradu

  Ambasador Bocan-Harčenko je zahvalio na pismu i naveo da će Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, biti dostojanstveno obeležen, kao i to da Ambasada Ruske Federacije, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i gradskim vlastima u Beogradu, priprema niz manifestacija, u skladu sa okolnostima.

  Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

  Dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji, posebno o Kosovu i Metohiji.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  ► Migovi, tupoljevi, suhoji... Spektakl iznad Crvenog trga za Dan pobede

  ► Besmrtni puk Srbije poziva: Svoje profilne slike na mrežama zamenite slikama svojih predaka

  Akcija „Besmrtni puk“ ove godine onlajn

  ► Ove godine u drugačijem formatu: „Rusija sevodnja“ pokrenula jubilarnu akciju „Georgijevska lenta“

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (206)
  Tagovi:
  Vladimir Putin, Aleksandar Bocan-Harčenko, Aleksandar Vučić, 75 godina od Velike pobede, Dan pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga