23:25 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  Piše
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  1481
  Pratite nas

  U Spomen kompleksu oslobodiocima Beograda na beogradskom Novom groblju, počelo je obeležavanje 75 godina pobede u Drugom svetskom ratu.

  Obeležavanje pobede počelo je pomenom stradalim herojima koje služi starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, otac Vitalij Tarasjev.

  Nakon opela, vence na Spomenik oslobodiocima, kao i na spomenik Crenoarmejcu položiće Nenad Popović, ministar u vladi Srbije i predsednik Fondacije „Besmrtni puk“, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i Nadežda Huščenkova, direktorka Ruskog doma u Beogradu.

  Polaganje venaca u čast pobede održava se u organizaciji Fondacije „Besmrtni puk“ i uz pokroviteljstvo Grada Beograda.

  Da se svet ne bori sa koronavirusom, danas i čitave nedelje, na čitavoj planeti, a posebno u Moskvi i Beogradu, slavili bismo 75 godina pobede nad fašizmom, istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  "Nažalost, situacija je takva da proslava nije onako svečana kako bi trebalo da bude, ali to ne znači da ne treba da obeležimo taj dan i ne znači da tog dana ne treba da se sećamo. Zato mi je drago što smo danas mi, koji smo svih ovih godina organizovali marš Besmrtnog puka u Beogradu, a Beograd je jedan od najmasovnijih marševa Besmrtnog puka, ne računajući Moskvu, odlučili da položimo vence i da na taj način obeležimo i marš Besmrtnog puka i 9. maj", istakao je on.

  Naša obaveza je da se sećamo ljudi koji su položili živote u borbi protiv fašizma i da se borimo protiv revizije istorije. sećanjem na Dan pobede čuuvamo sećanje na slavnu istoriju i sprečavamo reviziju istorije. Rusi i Srbi, ne samo da su uvek bili na istoj strani, već su bili na pravoj strani, zaključio je Vesić.

  Današnjim polaganjem venaca počele su manbifestacije obeležavanja Dana pobede, rekao je ambasador Bocan-Harčenko. 

  "Ovo je veliki praznik - dan sećanja, tuge i velikog ponosa na heroje koji su oslobađali našu otadžbinu, Srbiju i veći deo Evrope od nacizma. Naši očevi i dedovi borili su se rame uz rame, sada smo zajedno u zajedničkoj borbi da ne dozvolimo falsifikovanje i izopačavanje istorijskih događaja. Takvi pokušaji su najveći zločin koji je moguće učiniti. Nećemo dozvoliti da nam neko oduzme prošlost, naš ponos jer to je pokušaj da nam se oduzme nezavisnost, suverenitet i identitet naših naroda. Sa Srbijom mi smo zajedno", naglasio je on.

  Bez obzira što Besmrtni puk ne može da maršira, ruski ambasador u Srbiji najavio je niz manifeestacija povodom Dana pobede - polaganje venaca i odavanje pošte na državnom nivou u subotu, 9. maja, kao i onlajn konferenciju, dodeljivanje nagrada vojnicima koji pružaju pomoć tokom pandemije koronavirusa i izložbu koja će biti otvorena na beogradskom Trgu republike.

  Naše bake i deke pobedili su fašizam pre 75 godina; zajedno su pobedili Rusi i Srbi, rekao je ministar u srpskoj vladi i predsednik fonda Besmrtni puk Nenad Popović.

  "Rusija je dala najveći broj žrtava u 2. svetskom ratu, a Srbija odmah posle nje, proporcionalno broju stanovnika. Oni su dali živote da bismo mi lepo živeli i zato svakog 9. maja koračamo u Besmrtnom puku. Ovo je najveća pobeda u dvadesetom veku, a Srbi i Rusi su pobednici. Oni su oslobodili Evropu i toga treba stalno da se sećamo", istakao je on.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  Starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu otac Vitalij Tarasjev
  © Sputnik / Nikola Joksimović
  Starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu otac Vitalij Tarasjev

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

   

  Pročitajte još:

  ► Poklonimo se herojima: Onlajn konferencija povodom Dana pobede

  ► Vučić čestitao Putinu 75 godina pobede nad fašizmom

  ► Besmrtni puk Srbije poziva: Svoje profilne slike na mrežama zamenite slikama svojih predaka

  ► Ove godine u drugačijem formatu: „Rusija sevodnja“ pokrenula jubilarnu akciju „Georgijevska lenta“

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko, Vitalij Tarasjev, Srbija, Besmrtni puk, 75 godina od Velike pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga