21:49 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (209)
  21554
  Pratite nas

  Pokušaji revizije istorije povezani su unutrašnjom političkom borbom u nekim zemljama i željom da podstaknu glasačko telo, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

  „To nema nikakve veze sa istorijom, nego sa sadašnjicom“, rekao je Putin u filmu Andreja Kondrašova „Rat za sećanje“ koji je emitovan na TV „Rusija 1“.

  Putin objašnjava da je to „instrument za rešavanje unutarpolitičkih pitanja današnjice za neke zemlje koje se oslanjaju na određene unutrašnje krugove i na svaki mogući način preuveličavaju tu temu“.

  Neke zapadne zemlje osuđuju stav Rusije o istorijskim događajima pre izbijanja Drugog svetskog rata, tvrdeći da je Drugi svetski rat navodno postao moguć kao direktna posledica potpisivanja Pakta Molotov-Ribentrop između SSSR-a i Nemačke.

  Putin  je u filmu podsetio da je Sovjetski Savez krajem 70-tih godina osudio tajni deo tog Pakta. 

  „Zašto naše kolege danas ne bi uradile to isto, zašto ne bi osudile podelu Čehoslovačke“, upitao je on.

  Kako kaže, u SSSR su se odlično sećali i znali kako su se razvijale stvari u godinama pred Drugi svetski rat.

  „Sovjetski Savez je preduzeo kolosalne napore kako bi bio formiran antihitlerovski pakt. Niko to nije podržao. Štaviše, 1938. godine vodeće zapadne zemlje, i Velika Britanija i Francuska, su se srele sa Hitlerom u Minhenu, s Musolinijem i potpisali su odgovarajući dokument koji danas zovemo Minhenski sporazum. I dopustile su podelu Čehoslovačke. I ma koliko to nekome bilo prijatno ili ne, u tome je učestvovala i tadašnja Poljska“, istakao je Putin.
  Kako je dodao, oni su tada stupili u direktan dogovor s Hitlerom i dogovorili se da će Poljska uzeti deo Čehoslovačke – Tešinsku oblast i još jedan region.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (209)
  Tagovi:
  revizija istorije, Drugi svetski rat, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga