16:45 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 1021
  Pratite nas

  Oni koji stoje iza revidiranja istorije Drugog svetskog rata, oslanjaju se na neznanje budućih generacija, a Zapadu u tim pokušajima zdušno pomažu zemlje Istočne Evrope, izjavila je profesorka istorije na Unverzitetu u Sofiji Darina Grigorova u intervjuu za „Bugarski nacionalni radio”.

  Grigorova smatra da se u u zemljama Istočne Evrope prilikom spominjanja ovih događaja već koristi druga terminologija, u kojoj je moguće da Crvena armija ne postoji.

  „Učešće Crvene armije je sada mutno, uobičajeno je govoriti o savezničkim snagama. Na kraju krajeva, sve ide ka tome da će nestati i crvenoarmejaca. Pažnja se poklanja manje značajnim bitkama... Ali, ne mislim da će tako primitivna propaganda dati ozbiljnije rezultate, ona odbija”, istakla je Grigorova.

  Povodom zajedničke izjave Sjedinjenih Američkih Država i ministara spoljnih poslova Evrope, koje čine socijalistički blok o završetku Drugog svetskog rata, Grigoreva smatra da Zapadna Evropa pokušava da revidira događaje iz godina Drugog svetskog rata pomoću Istočne Evrope.

  S obzirom da je jedan od potpisnika ove zajedničke izjave i ministar spoljnih poslova Češke, neophodno je podsetiti se, smatra ona, šta se dešavalo u Čehoslovačkoj pre početka Drugog svetskog rata.

  „To što je jedan od potpisnika i češki ministar spoljnih poslova je veoma interesantno, zato što se nije setio događaja u Minhenu 1938. godine, kada je Zapadna Evropa poklonila Čehoslovačku Nemačkoj, Poljskoj i Mađarskoj. Nacističkoj Nemačkoj. Toga se uopšte ne sećaju. A sada su u Pragu postavili i memorijalnu ploču u znak sećanja na Vlasovce (sovjetski državljani koji su u Drugom svetskom ratu radili za Nemačku)”, naglasila je istoričarka.

  Ona je istakla da zemlje Zapadne Evrope ne ponašaju tako prema SSSR-u i da u Beču nikome ni na pamet ne bi palo da nešto uradi sa spomenikom sovjetskim vojnicima.

  Grigoreva smatra da SAD koriste istočne Evropljane i da nije slučajno što je baš Majk Pompeo, taj istaknuti Evropljanin, na čelu ove izjave.

  „Istočna Evropa sada služi tome da sabotira Zapadnu Evropu isključivo za potrebe spoljne politike, kao i da sabotira odnose između Evropske unije i Ruske Federacije. U tome je poenta ovakve aktivnosti istočnih Evropljana”, zaključila je ona.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  istoričar, Istočna Evropa, Zapadna Evropa, istorija, revidiranje, 75 godina od Velike pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga