13:07 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  11125
  Pratite nas

  Prigodnim svečanostima i ceremonijama danas se u Srbiji obeležava 75. godišnjica Velike pobede u Drugom svetskom ratu.

  U okviru Spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda održana je ceremonija svečanog polaganja venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda u kojoj su učestvovali predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

  Nešto ranije, na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda održana je ceremonija dodele vojnih spomen-medalja, zahvalnica i plaketa Ministarstva odbrane Srbije pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije za pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa na teritoriji Srbije.

  Svečanosti su prisustvovali rukovodilac združene jedinice general-major Mihail Černišov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

  Jutros je na Trgu republike u Beogradu svečano otvorena izložba povodobom Dana pobede, a svečanosti su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandara Bocan-Harčenko, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

  Najnovije vesti
  • 15:11

   Popović: Srbi i Rusi pobednici, ne dopuštamo falsifikovanje

   Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da srpski narod 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945, pamti po velikim žrtvama, herojstvu i nepokolebljivom slobodarskom duhu.

  • 14:20

   Položeni venci na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali

   Kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali održana je svečana ceremonija polaganja venaca u kojoj su učestvovali predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

  • 12:06

   Zajednička fotografija pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije na platou ispred Spomenika oslobodiocima Beograda

   Zajednička fotografija pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije na platou ispred Spomenika oslobodiocima Beograda
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 11:34

   Svečano polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda

   U okviru Spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u toku je ceremonija svečanog polaganja venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda.

   U ceremoniji učestvuju predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

    

  • 11:10

   Bocan-Harčenko: Tema pobede i pokušaj revizije istorije je jedna od ključnih u dijalogu predsednika Rusije i predsednika Srbije

   Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenko čestitao je 75 godina od Velike pobede, nazivajući to veličanstvenim datumom. Bocan-Harčenko je naveo da je ovo i „dan sećanja, ponosa i tuge“, kao i praznik brižljivog odnosa prema zajedničkim vrednostima naše dve zemlje za koje su se naši dedovi i očevi „rame uz rame“ izborili u toku rata.

   „Tema pobede i pokušaj revizije istorije je jedna od ključnih u dijalogu predsednika Rusije i predsednika Srbije. Veliki je simbol da se dodeljivanje nagrada održava na ovaj dan, 75 godina od Velike pobede. To je simbol koji još jednom naglašava našu duboku tradicionalnu saradnju i njegov kontinuitet i prijateljsku i bratsku pomoć, posebno kada se radi o teškoj situaciji“, kazao je ruski ambasador.

   Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 10:55

   General Černišov: Važno je da pamtimo i imena pobednika sačuvamo za buduća pokoljenja

   Danas ceo svet obeležava 75 godina pobede nad fašizmom i sovjetski i srpski narod platili su slobodu svojim životima, a na ovaj dan se sećamo svojih bliskih koji su prošli kroz taj strašni rat, izjavio je ruski general-major Mihail Černišov, šef delegacije ruskog vojnog i lekarskog tima koji je pomagao Srbiji suzbijanju i gašenju epidemije virusa korona.

   Ruski general Černišov je rekao da su oni svojim trudom, ratovanjem i radom izvojevali pobedu i istakao da je važno da se njihova imena sačuvaju i pamte za buduća pokoljenja.

   General-major Mihail Černišov
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 10:51

   Vulin: Svedoci smo rušenja sećanja i sramnih pokušaja da se izjednače okupatori i oslobodioci

   Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da smo, 75 godina nakon pobede nad nacizmom, verovali da se nesporne istine nikada neće zaboraviti i dovesti u pitanje, ali da smo danas svedoci da se pokušavaju zameniti mesta i oteti izborena mesta narodima.

   „Svedoci smo rušenja sećanja, sramnih pokušaja da se izjednače okupatori i oslobodioci. Istina je jedna i istina mora biti rečena, a istina je da su pre 75 godina slobodni narodi pobedili“, poručio je Vulin.

   Aleksandar Vulin i general-major Mihaila Černišov na svečanosti na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 10:04

   Dodela vojnih spomen-medalja pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije za pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa na teritoriji Srbije

   Na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda u toku je ceremonija dodele vojnih spomen-medalja, zahvalnica i plaketa Ministarstva odbrane Srbije pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije za pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa na teritoriji Srbije.

   Svečanosti prisustvuju rukovodilac združene jedinice general-major Mihail Černišov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

  • 08:46
   Ivica Dačić

   Dačić: Žrtve Drugog svetskog rata se nipošto ne smeju relativizovati

   Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom, da se ne sme dozvoliti relativizacija žrtava i događaja iz najrazornijeg sukoba u istoriji čovečanstva.
   Dalje
  • 08:31

   Svečano otvorena izložba povodom Dana pobede na Trgu republike u Beogradu

   Na Trgu republike u Beogradu svečano otvaranje izložbe povodom Dana pobede
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • 08:24

   Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko: Ovo je teška politička borba, ali izborićemo pobedu i na ovom terenu

   Ambasador Rusije u Beogradu čestitao je 75. godišnjicu od Dana pobede, navodeći da je danas veličanstven dan u kojem ima i ponosa, sreće, ali i velike tuge.

   Bocan-Harčenko kaže da je cilj falsifikovanja istorije da se oduzme suverenitet i nezavisnost zemalja.

   "Ovo je teška politička borba, ali izborićemo pobedu i na ovom terenu", poručio je on.

   Ruski ambasador na otvaranju izložbe
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 08:20

   Selaković: Deveti maj je jedan od najslavnijih datuma u istoriji čovečanstva, moramo da se odupremo reviziji istorije

   "Svedoci smo pokušaja revizije istorija i tome moramo da se odupremo na svaki način", rekao je Selaković.

   Svaku bitku koju su naši preci izvojevali čuvamo istinu i ne dozvoljavamo prekrajanje istine što jeste plan određenih političkih struktura, rekao je on.

   Nikola Selaković i Nenad Popović na otvaranju izložbe
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 08:16

   Dačić: Srbija je podnela veliki teret u ratu, očekujem pokušaj velike relativizacije te uloge

   "Ovo je veliki dan za celu Evropu", rekao je Dačić dodajući da je Srbija u Drugom svetskom ratu podnela veliki teret i da očekuje pokušaj velike relativizacije te uloge.

   "Naša je obaveza da čuvamo sećanje na ljude koji su pobedili", rekao je Dačić dodajući da je naša obaveza da izgradimo takav sistem vrednosti koji će omogućiti da se ta pobeda nikada ne dovede u pitanje.

   Ivica Dačić i Aleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju izložbe
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 08:09

   Na Trgu republike u Beogradu počelo svečano otvaranje izložbe povodom Dana pobede /video/

   Na Trgu republike u Beogradu u toku je svečano otvaranje izložbe povodobom Dana pobede kojem prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandara Bocan-Harčenko, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i ministar Nenad Popović.

    

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga