06:33 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (209)
  0 600
  Pratite nas

  Vazdušne parade povodom Dana pobede održane su u 14 gradova Dalekoistočnog federalnog okruga. U njima je učestvovalo oko sto letelica Vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane Istočnog vojnog okruga i pomorske avijacije Tihookeanske flote, prenosi televizija „Zvezda“.

  U Komsomoljsku na Amuru sa piste su se jedan po jedan vinuli u nebo lovci-bombarderi Su-34 i izviđački avioni Su-24. Prema prestonici Habarovskog kraja poleću i najsavremeniji lovci Su-35S. Do cilja ih deli 400 kilometara. Presretači MiG-31 lete nešto dalje iz Primorskog kraja. Borbene letelice poleću istovremeno sa tri aerodroma.

  „Prvi put u vazdušnoj paradi Pobede učestvuje transportna avijacija. Na čelu grupe nalazi se avion An-26, a poslednji ide Tu-134ubl. Mi smo u An-12, letimo na visini od 350 metara. Letimo ka centru grada, ali pri ovakvoj brzini od 380 kilometara na časa, preći ćemo ga bukvalno za nekoliko sekudni“, prenosi dopisnik „Zvezde“ Marija German.

  Helikopteri armijske avijacije izvode figuru zvono. Danas piloti ne moraju da se takmiče u vazduhu, danas su učesnici jubilarne vazdušne parade Pobede.

  Svečanu paradnu vazduhoplovnu formaciju čine različite letelice – helikopteri, transporteri i borbeni avioni. Iako sve letelice imaju različite mogućnosti, danas prate jedna drugu i slede najveći transportni helikopter na svetu Mi-26.

  Najbrojnija vazdušna parada održana je u Habarovsku. Trideset aviona i helikoptera vinulo se na nebo iznad grada u čast velike Pobede.

  Paradnu formaciju predvodio je helikopter Mi-26, koga su pratili Mi-8AMTŠ „Terminator“ i četiri helikopetra Ka-52 „Aligator“.

  Manevre u vazduhu u čast Dana pobede izveli su i avioni A-26, An-12, Tu-134UBL, frontovski bombarderi Su-24, najnoviji višenamenski bombarderi Su-34, kao i lovci Su-35S.

  Podsetimo, svet 2020. obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane.

  Pročitajte još:

  ► „Besmrtni puk“ u onlajn izdanju zbog pandemije virusa korona /video/

  Karikatura: Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno: Rusija proslavlja Dan pobede

  ► Foto-galerija: Dan pobede — ovako je Moskva dočekala vest o konačnom porazu nacista

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (209)
  Tagovi:
  Dan pobede, 75 godina od Velike pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga