19:50 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 760
  Pratite nas

  U Belorusiji je održana Parada pobede uprkos pandemiji virusa korona. Lider zemlje Aleksandar Lukašeko apelovao je na javnost da ne osuđuju Belorusiju zbog toga, jer zemlja „nije imala drugog izbora“.

  „U ovom bezumnom svetu naći će se ljudi koji će nas osuditi zbog mesta i vremena održavanja ovog svetog događaja. Ljudski im poručujem: ne požurujte sa zaključcima, tim pre sa osudama na račun nas, naslednika pobede, Belorusa. Jednostavno nismo mogli postupiti drugačije, nismo imali drugog izbora. A i da smo imali – isto bi postupili“, poručio je Lukašenko.

  On je dodao da na njih gledaju sovjetski vojnici koji su poginuli za njihovu slobodu, ubijeni partizani, starci, žene i deca.  

  U Minsku će, pored parade, biti održan i koncert „U slavu zajedničke pobede“, a tokom dana je planirano održavanje i drugih manifestacija i svečani vatromet.

  Brojna publika na paradi povodom Dana pobede u Minsku
  Sputnik
  Brojna publika na paradi povodom Dana pobede u Minsku

  Lider Belorusije, za razliku od ruskih vlasti, doneo je odluku da održi paradu u čast obeležavanja 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu, uprkos pandemiji virusa korona

  Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da epidemiološka situacija u zemlji dozvoljava oružanim snagama da održe planirane događaje, uključujući i paradu.

  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na vojnoj paradi u Minsku povodom Dana pobede
  © Sputnik / Sputnik
  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na vojnoj paradi u Minsku povodom Dana pobede

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, Dan pobede, Minsk, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga