06:43 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  2056
  Pratite nas

  Fotografiju na kojoj sovjetski vojnici drže Zastavu pobede iznad Rajhstaga uklonjena je iz postova korisnika greškom i u međuvremenu je vraćena, rekao je za RIA predstavnik kompanije.

  „Taj sadržaj je uklonjen automatskim algoritmom koji prijavljuje kršenje pravila, i to greškom, i sada je sadžaj vraćen. Izvinjavamo se korisnicima zbog svih neprijatnosti do kojih je zbog toga došlo“, naveli su u Fejsbuku.

  Korisnici društvene mreže Fejsbuk žalili su se ranije danas da ta mreža na Dan pobede uklanja postove s fotografijom na kojoj se vidi Zastava pobede na Rajhstagom u Berlinu na kraju Drugog svetskog rata.

  Obrazloženje je da se „krše društvene norme kada je reč o opasnim ljudima i organizacijama“. Norme, kako se navodi u obrazloženju, „imaju za cilj da se spreči nanošenje štete bilo kome u stvarnom svetu“.

  Kako si precizirali u Fejsbuku, kompanija privremeno šalje kući zaposlene se bave proverom sadržaja zbog njihovog zdravlja i bezbednosti i tada se oslanja na automatizovane sisteme.

  Što manje ljudi pregleda sadržaje koje potencijalno krše pravila to je veća verovatnoća da se desi greška, navode u kompaniji i dodaju da se trude da takve slučajeve reše što je pre moguće.

  Zastava koja se zavijorila nad Rajhstagom postala je simbol pobede nad nacizmom.

  Napad na nacistički parlament trajao je od 28. aprila do 2. maja 1945. godine.

  Trupe Crvene armije su tokom operacija opsade Berlina zauzele Rajhstag, zgradu nemačkog Parlamenta 30. aprila 1945. godine. Fotografija crvenoarmejaca koji postavljaju sovjetsku zastavu na zgradu Rajhstaga obišla je svet i praktično označila savezničku pobedu u Drugom svetskom ratu. Istog dana ubio se i Adolf Hitler.

  Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  greška, fotografija, Drugi svetski rat, Fejsbuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga