06:32 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  1380
  Pratite nas

  Izjava bivšeg ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavela Klimkina da Rusija nema moralnog prava da slavi Dan pobede i da nije važno na čijoj su strani ratovali Ukrajinci naišla je na oštru reakciju ruskih zvaničnika, koji ističu da je reč o čoveku koji je ideolog širenja ekstremnog nacionalizma i skandal-majstor.

  Ruski senator  Franc Klincevič kaže da je Klimkin ideolog širenja ekstremnog nacionalizma.

  Bivši ministar inostranih poslova Ukrajine izjavio je za televizijski kanal „Espreso TV“ da Rusija nema morlano pravo da slavi Dan pobede, kao i da nije važno, na čijoj su strani ratovali Ukrajinci.
  Kako kaže Klimkin, istorijski pristup Evrope i Ukrajine prema Drugom svetskom ratu zasnovan je na principu „nikad više“, dok Rusija, kako tvrdi, koristi taj dan „u cilju mobilizacije i raspirivanja novih ratova“.

  „Odnos sadašnje zvanične Ukrajine prema Drugom svetskom ratu – to je rehabilitacija saučesnika Hitlera, krvnika Stepana Bandere. Šetnje njegovih sledbenika prolaze uz prećutnu saglasnost vlasti. I u to je svoje prste umešao Klimkin, koji je dugo bio ministar spoljnih poslova, jedan od ideologa širenja ekstremnog nacionalizma u zemlji“, rekao je senator.

  Visokoparne reči „nikad više“ iz njegovih usta su ne samo dvosmislene nego i uvredljive, ocenio je Klincevič.

  „A Dan pobede – naše zajedničke pobede – svet će slaviti uvek – i ruski i ukrajinski narod, svi normalni ljudi. Kako se nešto slično zaista ne bi nikada ponovilo. Istina, Klimkin i njegove pristalice nemaju nikakav odnos prema tom velikom prazniku“, zaključio je senator.

  Senator s Krima Sergej Cekov ističe da većina Ukrajinaca ne deli mišljenje Klimkina, odnosno da tako misli onaj deo stanovništva koji je glasao za Petra Porošenka. On je ocenio da je s političke tačke gledišta Klimkin danas „nula“.

  Poslanik Dume Ruslan Baljbek smatra da je ta izjava pokušaj Klimkina da privuče pažnju i da je tako samo potvrdio reputaciju skandal –majstora, te da nema smisla reagovati na takve izjave.

   

   

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  reagovanje, Dan pobede, Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga