16:41 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  55103
  Pratite nas

  Stav Nemačke da su jedino nacisti krivi za početak Drugog svetskog rata je pojednostavljen, jer je za rat odgovoran i SSSR, saopštila je pres-služba poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

  Kako se navodi, zvanična Varšava smatra da bez pominjanja „odgovornosti” SSSR, autori te objave „ne teže rasvetljavanju svih istorijskih i političkih detalja”.

  „Većina istoričara, koji su pomno proučavali istorijska dokumenta, saglasni su da rat ne bi ni počeo da nije potpisan pakt Molotova-Ribentropa i njegov tajni protokol”, piše u saopštenju poljskog ministarstva.

  Istovremeno, poljske vlasti optužuju Nemačku i SSSR za podelu Evrope na oblasti uticaja, a pored toga, Varšava je okrivila sovjetske vlasti za represiju protiv Poljaka.

  Pokušaji prebacivanja odgovornosti na Rusiju — neprihvatljivi

  Podsetimo, uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom, ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas i direktor instituta za savremenu istoriju Andres Viršing u zajedničkom članku za magazin „Špigl” nazvali su nacional-socijalistički režim Trećeg rajha jedinim krivcem za pokretanje Drugog svetskog rata. Nemački ministar je tom prilikom naglasio da se u Poljskoj, baltičkim državama i nekim država centralne, istočne i južne Evrope još uvek prema ovom datumu odnose s „pomešanim osećanjima“.

  U Rusiji smatraju da su pokušaji poljskih vlasti prebacivanja odgovornosti na Rusiju za početak rata neprihvatljivi.

  Ruski predsednik Vladimir Putin podsetio je da je Sovjetski Savez uložio ogromne napore na stvaranje antihitlerovskog pakta, koji niko nije podržao.

  Štaviše, istakao je on, vodeće zapadne zemlje su 1938. godine potpisale Minhenski sporazum, čime je „odobreno rasparčavanje Čehoslovačke”. Konkretno, naglasio je Putin, tada je Varšava stupila u zaveru s Hitlerom, dogovarajući se o zauzimanju dela Čehoslovačke — Tešinske i još jedne susedne oblasti.

  Ruski lider je takođe podsetio da je krajem osamdesetih godina prošlog veka, SSSR osudio tajni deo pakta Molotov — Ribentrop. Isto bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da učine i zapadne kolege u vezi s podelom Čehoslovačke.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga