03:09 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  0 732
  Pratite nas

  Lažna dokumenta koja je koristio komandant nacističkog SS-a Hajnrih Himler da bi pokušao da pobegne iz Nemačke, otkrivena su 75 godina posle njegove smrti. Himlerov identitet otkriven je jer je na dokumentima bio lažni pečat.

  Kada je čuo da se nacistički firer Adolf Hitler ubio u svom bunkeru u Berlinu, vođa SS-a Hajnrih Himler pokušao je da se utopi u masu običnih nemačkih vojnika sa lažnim dokumentima na ime narednika Hajnriha Hajzingera i tako pobegne, prenose strani mediji.

  Sada su svetlost dana ugledala njegova lažna dokumenta na osnovu kojih je otkriven.

  Himler je 15. maja 1945. sa dva pratioca napustio skrovište u Harc planinama i krenuo peške kroz Nemačku, krijući se po šumama.

  Savezničke snage nekoliko puta su ih zaustavile, ali su oni uspeli da se izvuku zahvaljujući lažnim dokumentima, sve do Majnštada u severnoj Nemačkoj.

  Tamo su im zatražena dokumenta, ali je jedan britanski obaveštajac prepoznao da se radi o pečatu koji je SS koristio za falsifikovanje dokumenata, odnosno potvrde koju su dobijali nemački vojnici.

  Hajnrih Himler u poseti koncentracionom logoru
  © Foto : Public domain
  Himler je bio arhitekta Holokausta i jedan od najodgovornijih za zločine u logorima

  Himler i njegovi pratioci su uhapšeni, a vođa SS-a je zatražio da razgovara sa višim oficirom, kome je otkrio svoj identitet.

  Najtraženiji nacistički begunac u tom trenutku i ključni arhitekta Holokausta, sproveden je na saslušanje.

  Kada je lekar pokušao da ga pregleda i primetio ampulu u njegovim ustima, Himler je zagrizao i otrovao se cijanidom.

  Dokumenta koja su sada otkrivena poklonjena su Vojno-obaveštajnom muzeju u britanskom Šefordu, gde će biti izložena kada on proradi posle pandemije virusa korona.

  Poklonio ih je narednik Sidni Nouks, koji je u britanskoj obaveštajnoj službi radio kao advokat i prisustvovao je Himlerovom saslušanju.

  „Da nije bilo pečata, Himler je mogao da se provuče kroz sistem kao običan vojnik i tako pobegne, kao što je uspeo veliki broj istaknutih nacista“, rekao je Bil Stedman iz Vojno-obaveštajnog muzeja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SS, Hapšenje, nacistički zločini, Nacisti, Hajnrih Himler
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga