09:22 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 271
  Pratite nas

  Posade helikoptera u sastavu avijacije Centralnog vojnog okruga počele su sa probama za vazdušni deo parade u Jekaterinburgu povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

  Sa aerodroma u Sverdlovskoj oblasti poleteli su helikopteri Mi-24, poznati u vojsci pod nadimkom „krokodil“, Mi-8 i najveći u svetu transportni helikopter Mi-26 koji može da preveze 20 tona tereta.

  ​U vazdušnom delu Parade pobede u Jekaterinburgu 24. juna, istog dana kada će biti održana i glavna parada na Crvenom trgu u Moskvi, učestvovaće 23 aviona i helikoptera.

  Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. 

  Vojne parade biće održane širom zemlje, u 28 gradova, gde se nalaze štabovi vojnih okruga, flota i baze. Planirano je da ukupno učestvuje oko 64.000 vojnika, 1.850 jedinica vojne tehnike i 511 letelica.

  Svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  helikopteri, pripreme, Parada pobede, Jekaterinburg, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga