02:59 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 520
  Pratite nas

  U Podmoskovlju je održana proba Parade pobede u kojoj su učestvovali pešadija, mehanizovana kolona i paradni stroj avijacije, prenosi televizija „Zvezda“.

  Učesnici parade na Crvenom trgu, koja je zakazana za 24. jun, prošli su najstrože selekcije. Prednost su imale osobe koje su stekle imunitet na virus koronu.

  Na vojnom poligonu Alabinu prvo su izneli rusku zastavu i Zastavu pobede. Na probi je sve jedinice, umesot ministra odbrane, obilazio jedan od oficira, a sve ostalo je bilo kao na pravoj paradi. Učesnici su odbrojavali vreme predviđeno za govor Vrhovnog komandanta, nakon toga se začula himna i usledio je svečani marš.

  Pešadijsku kolonu čini više od 40 paradnih jedinica, od kojih će 11 marširati u vojnoj uniformi iz Drugog svetskog rata. Oni će nositi primerke streljačkog oružja sa kojima je zemlja odbranjena pre 75 godina.

  Ove godine će Crvenim trgom prodefilovati 232 jedinice savremene i perspektivne vojne tehnike. Više od 20 jedinica će učestvovati u paradi prvi put, na primer borbeno vozilo „Armata sa modulom „Kinžal“ i protivavionski raketni sistemi „Pancir-SM.

  Avijaciju su činili 75 aviona i helikoptera koji su istovremeno poleteli sa osam aerodroma.

  Svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  Moskva, 75 godina od Velike pobede, Parada pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga