12:06 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  1710
  Pratite nas

  Gardisti Vojske Srbije koji će učestvovati na Paradi pobede u Moskvi, otputovali su u rusku prestonicu sa aerodroma u Batajnici. U paradi povodom 75 godina od pobede nad fašizmom, zakazanoj za 24. jun na Crvenom trgu, simbolično će učestvovati 75 srpskih gardista.

  Pripadnike Garde Vojske Srbije, koji će učestvovati na paradi u Moskvi, ispratili su ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

  „Srbi su 1941. godine poveli prvi antifašistički ustanak u Evropi, 1944. jugoslovenski partizani, sa Crvenom armijom, oslobodili su Beograd i zauvek proterali nacističkog okupatora, a 75 godina kasnije Srbija je slobodna da odlučuje sama o sebi i sama bira svoje prijatelje. Zato ćemo biti na obeležavanju 75 godina od velike pobede na Crvenom trgu“, rekao je Vulin.

  Ispraćag vojnika Garde Vojske Srbije na Paradu pobede u Moskvi
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda
  Na paradi će učestvovati 75 naših gardista

  On je dodao da će vrhovni komandanti Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin zajedno posmatrati paradu, ali „još važnije od toga je što će još jednom potvrditi da je nama sloboda sve, i da nikad nismo bili na različitim stranama niti na pogrešnoj strani istorije“. Vulin je podvukao da su se „Srbi za svoju slobodu izborili i da zato znaju koliko vredi“.

  Ispraćag vojnika Garde Vojske Srbije na Paradu pobede u Moskvi
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda
  Gardiste su ispratili ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Ruske federacije Aleksandar Bocan Harčenko

  Istakao je da je Garda elitna jedinica Vojske Srbije.

  „Ona je jedinica koja ima slavnu borbenu, ratničku tradiciju i zato je šaljemo. Ne samo zato što su obučeni i opremljeni, i što će, siguran sam, najbolje izgledati na Crvenom trgu, već i zato što imaju tradiciju borbene ratne jedinice, koja ume i zna kako se brani sloboda i kolika je njena cena“, rekao je Vulin i naglasio da će predstavnici Srbije na Crvenom trgu biti slobodni, sa slobodnim narodima i na strani pobednika, „tamo gde su nas naši preci upisali“.

  Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko podsetio je da je parada u Moskvi ključni događaj obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

  „Učešće predsednika Srbije i Garde Vojske Srbije biće i simbol sadržine i karaktera naših odnosa, jer smo uvek bili zajedno i na pravoj strani istorije, a tako će i ostati zauvek. Njihovo učešće na paradi ima veliki odjek u Rusiji, i osim što će ulepšati paradu, pripadnici Garde će doneti sadržaj i potvrdiće slobodarsku tradiciju Srbije, tradiciju junaštva i borbe protiv agresora. Stroj u svečanoj povorci biće simbol naših odnosa, njihovog visokog nivoa“, istakao je ambasador i potvrdio da će Garda Vojske Srbije, osim jedinica bivšeg Sovjetskog Saveza, biti jedina strana jedinica na vojnoj paradi.

  Ispraćag vojnika Garde Vojske Srbije na Paradu pobede u Moskvi, pukovnik Žarko Gavrilović
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda
  Učinićemo sve da na pravi način predstavimo Srbiju: Vođa delegacije pukovnik Željko Gavrilović

  Vođa delegacije Garde, pukovnik Željko Gavrilović rekao je da su pripadnici Garde svesni dodeljenog zadatka i velike časti koja im je ukazana.

  „Naporno smo radili u okviru priprema za predstojeću paradu u Moskvi. Budite uvereni da ćemo učiniti sve da na pravi način predstavimo Vojsku Srbije i državu na tako velikom događaju“, istakao je pukovnik Gavrilović.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  garda, Vojska Srbije, Crveni trg, Moskva, Parada pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga