03:57 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  43426
  Pratite nas

  Povlačeći se posle poraza u Bici za Staljingrad, nacisti su ostavili veliki broj eksplozivnih naprava „prerušenih“ u svakodnevne kućne predmete. Šolja koja krije jednu od tih nemačkih mina, čuva se u Muzeju savremene istorije Rusije.

  Opasnost od eksplozija mina koje su nacisti postavili prilikom povlačenja, postojala je na svim oslobođenim teritorijama.

  „Prilikom povlačenja, nemačke trupe su činile sve da uspore naš kontranapad. Gusto su minirale puteve, postavljale razna minska polja... Na svom putu, nacisti su spaljivali sela. Ako je negde i ostalo nekoliko koliba, one su sigurno bile minirane“, napisao je maršal Konstantin Rokosovski u svojim memoarima.

  Nacisti su za sobom ostavljali čitava minska polja, neeksplodirane bombe i druge eksplozivne naprave. U odredima koji su se bavili uklanjanjem mina, uz specijalne inženjerske i trofejne jedinice i članove Osoavijahima, bili su i dobrovoljci — radnici, poljoprivrednici i studenti mlađi od 16 godina — i muškarci i žene.

  Demineri sa dresiranim psima na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945.
  © Sputnik / Sergeй Loskutov
  Demineri sa dresiranim psima na Paradi pobede na Crvenom trgu, 24. juna 1945.

  Smrtonosni „poklon“

  Veliki broj mina ostao je u Staljingradu i posle njegovog oslobođenja. Bitka za taj grad smatra se jednom od najkrvavijih i najrazornijih bitaka Drugog svetskog rata. Grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Povlačeći se sa položaja, Nemci nisu samo zakopavali nagazne mine u zemlju, već su ih krili po kućama tako što su ih maskirali šoljama i drugim sitnim predmetima.

  • Veliki broj stanovnika Staljingrada bio je prinuđen da živi u iskopinama prilagođenim za stanovanje pošto su ostali bez krova nad glavom.
   Veliki broj stanovnika Staljingrada bio je prinuđen da živi u iskopinama prilagođenim za stanovanje pošto su ostali bez krova nad glavom.
   © Sputnik / Яkov Rюmkin
  • Civili se vraćaju u Staljingrad nakon povlačenja Nemaca.
   Civili se vraćaju u Staljingrad nakon povlačenja Nemaca.
   © Sputnik / Яkov Rюmkin
  • Mnogi stanovnici Staljingrada ostali su bez krova nad glavom.
   Mnogi stanovnici Staljingrada ostali su bez krova nad glavom.
   © Sputnik / Яkov Rюmkin
  1 / 3
  © Sputnik / Яkov Rюmkin
  Veliki broj stanovnika Staljingrada bio je prinuđen da živi u iskopinama prilagođenim za stanovanje pošto su ostali bez krova nad glavom.

  Stanovnici Staljingrada bi, ne sluteći ništa, uzimali korisne predmete — ipak su u toj situaciji svi oni bili zlata vredni — i skrivena mina bi eksplodirala. Stotine žitelja Staljingrada izgubilo je život zbog tih zamki. Nekada su mine bile maskirane igračkama ili kutijama čokolade — tada su u eksplozijama najviše stradala deca.

  Nekoliko meseci posle bitke, osoblje Muzeja došlo je u Staljingrad. Prikupili su lične stvari vojnika koji su branili grad, predmete povezane sa njegovom herojskom odbranom i zapisivali su svedočenja onih koji su te borbe preživeli.

  Šolja kojom je „maskirana“ nemačka mina u Staljingradu, iz 1943, godine.
  © Foto : Muzej savremene istorije Rusije
  Šolja kojom je „maskirana“ nemačka mina u Staljingradu, iz 1943. godine. Nacisti su za sobom ostavili veliki broj eksplozivnih naprava koje su maskirali uobičajenim kućnim predmetima koji su bili potrebni stanovnicima razrušenog Staljingrada. Čuva se kao eksponat u Muzeju savremene istorije Rusije.

  Šolja iz Staljingrada danas se čuva u Muzeju savremene istorije Rusije u Moskvi, a posetioci je mogu videti u okviru izložbe „Čovek i rat. Neispričana priča“, koja je priređena povodom 75. godišnjice pobede i otvorena je do novembra.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pogledajte još:

  ► Pojavila se ruska poruka „Provereno min njet“ usred Beograda ― grad hitno reagovao

  Gradovi rata — Staljingrad

  ► Čokolada — tajno oružje sovjetske armije protiv nacista

  ► Rat dezinformacijama: Kako je sovjetski Smerš paralizovao obaveštajce Trećeg rajha

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  mine, Staljingradska bitka, Staljingrad, Drugi svetski rat, 75 godina od Velike pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga