01:12 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  31391
  Pratite nas

  Nakon nekoliko održanih proba Parade pobede na poligonima u Podmoskovlju, ali i na glavnom trgu ruske prestonice, na internetu su se pojavila fotografije devet novih ruskih borbenih sistema, koji će prvi put prodefilovati Crvenim trgom.

  Vozilo za daljinsko uklanjanje mina „Listva“ pojavilo se u parku Raketnih snaga strateške namene još 2017. godine, ali će na Paradi pobede učestvovati prvi put. Reč je o vojnom oklopnom vozilu o kome se veoma malo zna, a predviđeno je za neutralizaciju eksplozivnih naprava na maršruti mobilnih lansirnih sistema sa interkontinentalnim balističkim raketama. „Listva“ pronalazi i onesposobljava mine bez detonacije, sa rastojanja. Za svaki slučaj, među posadom se nalaze i demineri.

  ​Modernizovani protivaavionski sistem „Pancir-SM“ dobio je novo naoružanje za borbu protiv bespilotnih letelica. U standardni kontejner za lansiranje smeštene su četiri mini-rakete – ništa manje efikasne, ali mnogo jeftinije. To je potpuno nov sistem naoružanja i pre parade nije nigde prikazivan.

  ​Borbeni komplet sistema PVO S-350 „Vitez“ je veći nego kod čuvenog sistema S-400 „Trijumf“. Jedan lansirni sistem kompleksa poseduje 12 protivavionskih raketa. U dometu od 60 kilometara „Vitez“ je u stanju da se bori kako protiv aerodinamičkih, tako i protiv balističkih „protivnika“. Prema fabričkim specifikacijama, S-350 istovremeno može gađati 16 objekata, a u stvari može i više.

  Teški višecevni raketni sistem „Tosočka“ će zvanično biti predstavljen na Paradi pobede u Moskvi 24. juna. Za razliku od raketnih sistema „Buratino“ i „Solncepek“ koji za premeštanje koriste šasije tenka T- 72, sistem „Tosočka“ je montiran na troosnom kamionu „Ural“ što značajno povećava mobilnost sistema.

  ​Teški oklopni transporter T-15 napravljen je na platformi gusenice tenka „Armata“ i poseduje nivo zaštite, koji nema nijedno drugo vozilo te klase. Ove godine T-15 će se pojaviti na paradi sa novim borbenim modulom „Kinžal“, koji uključuje moćnu cev kalibra 57 milimetara i dalekometne protivtenkovske rakete „Ataka“.

  Samohodni protivavionski artiljerijski sistem „Derivacija PVO“ opremljen je istom cevi, iz koje može ispaliti 120 hitaca u minuti i u stanju je da obara čak i rakete. Optoelektronski sistem za navođenje radi u pasivnom režimu, potpuno skriveno.

  „Leteće“ oklopno vozilo „Tajfun VDV“ može se spuštati padobranom. Vozilo, koje je zaštićeno od streljačkog oružja i mia, opremljeno je borbenim modulom sa cevi kalibra 30 milimetara i mitraljezom. Modulom se upravlja na daljinu.

  Protivavionski sistem „Buk-M3“ je proizvod čuvene „porodice“ sistema PVO. Divizion „Bukova“ čine razne mašine, koje pomažu jedne drugima, razmenjuju informacije zatvorenim digitalnim kanalima. Kod novog „Buka“ je povećana brzina delovanja, kao i borbeni komplet.

  Spisak zatvara još jedna najnovija mašina – sistem daljinskog miniranja ISDM. Reaktivni sistem baca mine nove generacije na rastojanju do 15 kilometara. Zahvaljujući satelitskom pozicioniranju i automatskom upravljanju, mine se postavljaju tačno na predviđeno mesto.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, oružje, Rusija, Parada pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga