01:28 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  6066
  Pratite nas

  Povodom obeležavanja 75. godina pobede u Drugom svetskom ratu, agencija Sputnjik sprovela je anketu na teritoriji SAD, a učesnici su odgovarala na tri pitanja vezana za taj događaj. Ono što je najzanimljivije je da skoro svaki deseti Amerikanac (11 odsto) smatra da je Rusija bila protivnik SAD u Drugom svetskom ratu.

  Na pitanje koji praznik se obeležava 8. maja, najveći broj ispitanika (42 odsto) odgovorio je da ne zna, dok je 31 odsto učesnika u istraživanju odgovorilo da se proslavlja Dan pobede u Evropi. Deset odsto anketiranih odgovorilo je da se tog dana obeležava kraj Drugog svetskog rata, dok je manji broj ispitanika izjavio da se 8. maja obeležava Dan sećanja (sedam odsto) ili Dan nezavisnosti (dva odsto).

  Prema rezultatima istraživanja, na pitanje s kojom zemljom je ratovala Amerika tokom Drugog svetskog rata, 77 odsto anketiranih Amerikanaca je odgovorilo da je reč o Nemačkoj, dok je 67 odsto odgovorilo da je zemlja ratovala sa Japanom. Jedanaest odsto ispitanika izjavilo je da su tokom Drugog svetskog rata SAD ratovale protiv Rusije, dok je pet odsto odgovorilo da su ratovali sa Kinom.

   

  Rezultati ankete o Drugom svetskom ratu, sprovedene u SAD
  © Sputnik / Sputnjik. Mišljenja
  Rezultati ankete o Drugom svetskom ratu, sprovedene u SAD

  Učesnike ankete su pitali da li su čuli za termin „Holokaust“, na šta je 86 odsto odgovorilo da jeste, a 14 odsto da nije. Šezdeset tri odsto anketiranih smatra da termin „holokaust“ označava genocid nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, deset odsto misli da se time misli na genocid počinjen nad stanovništvom (bez pominjanja nacista ili Jevreja). Šest odsto smatra da je reč o masovnom istrebljenju naroda od strane nacista u Drugom svetskom ratu (bez spominjanja Jevreja).

  Istraživanje za agenciju Sputnjik sprovela je najstarija kompanija u Francuskoj, koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja „Ifop“. Anketa je sprovedena od 25. do 28. maja 2020. godine u SAD.

  U istraživanju su učestvovale 1.004 punoletna stanovnika SAD.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Drugi svetski rat, anketa, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga