17:16 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  32343
  Pratite nas

  Amerika diriguje pokušajima pojedinih zemalja da diskredituju temelje svetskog poretka koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i ta zemlja želi da stvori utisak kod omladine na Zapadu da sve dobro u svetu potiče iz SAD, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

  „U pojedinim zemljama bilo je pokušaja da se opravdaju fašistički pomagači, da se umanje zasluge naših vojnika-oslobodilaca, da se diskredituju osnove Jaltinsko-Postdamskog svetskog poretka. Izgleda da se ti napori koordinišu iz jednog centra – prekookeanskog. Njihov cilj je da kod mladih ljudi na Zapadu stvore utisak da je sve dobro i u prošlosti i u budućnosti navodno povezano isključivo sa američkim zaslugama“, rekao je Nariškin.

  On je podsetio da će se u novembru obeležiti 75. godišnjica početka Nirnberškog procesa.

  „Gradeći arhitekturu globalnog upravljanja, vođe 'velike trojke' uzele su u obzir brojne lekcija iz Drugog svetskog rata. Kako je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno istakao u svom članku, struktura Saveta bezbednost UN je razvijena tako da garancije mira budu maksimalno konkretne i efikasne, zbog čega je privrženost vodećoj ulozi UN-a u međunarodnim pitanjima najvažniji princip savremene spoljne politike Rusije“, rekao je Nariškin.

  Putinov članak je objavljen u američkom časopisu 18. juna. Ruski predsednik je izneo svoje poglede na Drugi svetski rat, uzroke i shvatanje rata u savremenom svetu. Pozvao je partnere da očuvaju istinu o istoriji, zasnovanu na činjenicama, i da govore o prošlosti samokritično i nepristrasno. 

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, Drugi svetski rat, Drugi svetski rat, Rusija, Nariškin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga