06:01 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  0 300
  Pratite nas

  Vojnu-transportnu avijaciju Rusije na današnjoj paradi Pobede u punom sjaju predstavili su avioni Il-76md. Televizija „Zvezda“ objavljuje jedinstvene snimke ruske prestonice iz pilotske kabine jednog od aviona, koji su inače korišćeni prilikom evakuacije ruskih građana iz Vuhana u februaru, a takođe i za prevoz ruskih lekara u Italiju i Srbiju.

  Na kadrovima su iz ptičje perspektive prikazana značajna mesta glavnog grada Rusije, poput Staljinovih nebodera (poznatijih pod nazivom Sedam sestara), fudbalskih stadiona, hrama Hrista Spasitelja i, na kraju - čuvenog Crvenog trga.

  Tri aviona Il-76 letela su ka Moskvi u formaciji oblika trougla. Udaljenost između njih bila je minimalna, svega oko 100 metara.

  Prešli su 180 kilometara do prestonice. Let „Iljušina“ iznad Moskve traje samo nekoliko minuta.

  Inače, Sedam sestara su grupa od sedam oblakodera u Moskvi dizajniranih u staljinističkom stilu. Moskovljani ne upotrebljavaju izraz Sedam sestara za ove zgrade, nego ih zovu Visotki ili Staljinskije Visotki (rus. Stalinskie vыsotki), u prevodu (Staljinovi) oblakoderi (ili staljinistički oblakoderi). Izgrađene su od 1947. do 1953. godine, kombinovanjem ruskog baroka i gotičkih stilova te tehnologije koja je korišćena u izgradnji američkih oblakodera.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  75 godina od Velike pobede, Parada pobede, Il-76, Il-76MD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga