00:46 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  1131
  Pratite nas

  Akcija „Besmrtni puk“, u čast stradalih u Drugom svetkom ratu, koja je trebalo da bude održana 26. jula je odložena. Novi datum održavanja nije utvrđen, ali moguće je da se to desi početkom septembra.

  Kao i svake godine i ove je „Besmrtni puk“ trebalo da prođe ulicama Moskve i mnogih drugih gradova u Rusiji, ali i svetu, 9. maja, ali zbog pandemije virusa korona šetnja je, kao i Parada pobede u čast 75. godina pobede nad nacističkom Nemačkom, odložena.

  Parada pobede je potom održana 24. juna, a prema predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina, „Besmrtni puk“ je bio predviđen za 26. jul kada se obeležava Dan mornarice.

  Predsednik glavnog štaba „Besmrtnog puka Rusije“  Vasilij Lanavoj je potvrdio da se akcija ponovo odlaže.

  Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da akcija bude održana 2. ili 3. septembra a u donošenju odluke organizatori će se rukovoditi epidemiološkom situacijom u zemlji.

  Akcija je 9. maja održana u on-lajn formatu.

  Pokret „Besmrtni puk“ nastao je 2014. s ciljem očuvanja ličnog sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu. Učesnici u šetnji nose fotografije članova svojih porodica koji su poginuli tokom rata.

  Besmrtni puk u Moskvi
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй
  "Besmrtni puk" u Moskvi

  U šetnji je u više navrata učestvovao i ruski predsednik noseći fotografiju svog oca, koji je kao dobrovoljac otišao na front.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  virus korona, odlaganje, Besmrtni puk, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga