15:14 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  75 godina od Velike pobede
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  11671
  Pratite nas

  Da su tokom Drugog svetskog rata gradove predavali bez borbe, to bi dovelo do potpunog uništenja naroda SSSR i Rusije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Da smo prosto predavali naše gradove i naselja bez borbe, čuvajući, takoreći, živote naših vojnika, na kraju bi izgubili rat. To bi dovelo do totalnog uništenja praktično svih naroda bivšeg Sovjetskog Saveza i današnje Rusije – to je cena i vrednost pobede koju su izvojevali naši i vaši preci“, rekao je ruski lider tokom otvorenog časa koji je ove godine posvećen 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu i održava se pod sloganom „Pamtiti – znači znati“.

  On je dodao da nema tragičnijeg iskušenja od rata, i da podvig naroda u Drugom svetskom ratu nikada ne sme biti zaboravljen.

  „Svi poštujemo naše heroje, divimo im se, klanjamo se njihovoj hrabrosti i nepokolebljivosti. I što više učimo to bolje shvatamo: nema iskušenja koje je teže i tragičnije od rata. On pokušava da oduzme budućnost, ruši snove i sudbine. Ne štedi nikoga“, rekao je Putin.

  Prema rečima ruskog lidera, Rusija neće nikome dozvoliti da zaboravi da je Nemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine, a ne obrnuto.

  „Neko zaboravlja da je fašistička Nemačka napala Sovjetski Savez ujutru 22. jua 1941. godine, a ne obratno. Neko zaboravlja da je Crvena armija više od 80 odsto protivničke vojne tehnike i ljudstva protivnika slomila na Istočnom frontu. Neko zaboravlja ko je jurišom zauzeo Berlin. To je bila sovjetska vojska. To nikada ne smemo zaboraviti i nećemo. I nećemo dozvoliti da to iko zaboravi“, rekao je Putin.

  Ruski lider je dodao da je zadatak svetskih lidera i ruskih političara da ne dopuste da se ponove strašni događaji iz Drugog svetskog rata.

  „Iskreno verujem da vi i vaša porodica nikada nećete morati da se suočite sa tako teškim iskušenjima ratnih godina. To vidim kao zadatak država, odgovornih političara, javnih ličnosti, svih koji su svesni koliko je današnji svet krhak. Verujem da nikada nećete morati da pođete kroz nešto slično, jer je tada ogorčenost s obe strane bila veoma strašna“, rekao je Putin.

  On je dodao da se nekima učinilo da su iz hladnog rata izašli kao pobednici.

  „Nekima se posle okončanja hladnog rata učinilo da su pobednici, osećali su se posebno, oni misle da mogu i treba da menjaju poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata. Da bi se stvorili uslovi za te promene treba malo nešto prepraviti, izmeniti ono što se zapravo dogodilo u istoriji“, istakao je Putin.

  On je podsetio da su ljude koji su tokom rata sarađivali sa neprijateljem nazivali kolaboracionisti.

  „One koji se danas slažu sa inicijatorima menjanja istorije mogu se slobodno nazvati kolaboracionistima današnjice“, rekao je ruski predsednik.

  Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

  U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

  Pročitajte još:

  Autorski tekst Vladimira Putina objavljen u Americi

  Poljska: Nisu samo nacisti krivi za Drugi svetski rat, već i Sovjeti

   

   

   

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  Rusija, SSSR, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga