Dačić: EU ne dozvoljava našim zdravstvenim radnicima da se vrate u Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je danas nedostatak solidarnosti EU, navodeći primer zdravstvenih radnika kojima ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju.
Sputnik

Dačić je, u jutarnjem programu TV Hepi, upitan za slučaj navodne krađe pomoći namenjene Italiji od strane Češke, rekao da je to pokazatelj licemerja i opredeljenja da moraju prvo da se brinu za sebe, prenosi Tanjug.

Optužbe umesto solidarnosti u EU: Italijani tvrde da su im Česi zaplenili maske i respiratore

„Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose“, poručio je on.

Kako je rekao, evropska solidarnost je više fama, nego što postoji u realnosti.

Dačić je podsetio da je Srbija dobila sedam miliona evra pomoći od EU, na čemu je zahvalna, dodajući da nikako ne treba da kažemo da nam je to malo, ali da treba da podsetimo koliko oni međusobno dele, dok probleme koje imamo, delimo zajedno u borbi protiv virusa korona.

„Mi se nismo žalili da nemamo novac, nego što ne možemo da kupimo opremu. Oni su doneli odluku da niko bez posebne dozvole ne može da izveze medicinsku opremu. Zašto su zemlje kandidati za članstvo na listi gde ne sme da se izvozi“, upitao je Dačić.

Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni

On je istakao da postoji prijateljski odnos nekih drugih zemalja, koje su se pokazale kao postojaniji prijatelji nego što je EU.

„Nema tu nikakve politizacije, ovo je realan život, borba da se preživi“, rekao je Dačić.

Takođe se osvrnuo i na njegov boravak u Kini za vreme epidemije virusa korona u toj zemlji, rekavši da je taj narod disciplinovan.

Ukazao je da je on shvatio situaciju na vreme, i da su ga tada napali mediji da je navodno uvredio Kinu kada je otkazao posetu, navodeći da će morati u karantin i našalio se da neće imati ko da potpiše izbornu listu.

Dačić: EU ne dozvoljava našim zdravstvenim radnicima da se vrate u Srbiju

Tada, kako je rekao, mnogi u Srbiji su sa nonšalancijom gledali na situaciji i Kini.

Ukazao je da danas u Kinu ne može da uđe nijedan stranac, a da ne ode u karantin, a kada je on bio rečeno mu je da je epidemija bila na vrhuncu i početku kraja.

Kaže da je preneo predsedniku Aleksandru Vučiću ono što je video tamo, a to je planska organizacija života, u kojoj se znalo koliko ljudi iz fabrike ide na posao, a koliko mora da ostane kući.

Komentar