04:46 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 120
  Pratite nas

  Zamenik predsednika Vlade Kosova Branimir Stojanović za Sputnjik ističe da Priština svojim zahtevima pokušava da smanji ono što je već dogovoreno na prethodnim pregovorima, a na srpskoj delegaciji je sada da ne prihvati tu matricu koja je osmišljena kako bi Ustavni sud stavila u poziciju da određuje ceo proces formiranja ZSO.

  Odluka Ustavnog suda Kosova da se Zajednica srpskih opština svede na nivo nevladine organizacije je samo otežala poziciju prištinske strane u budućim pregovorima, dok Srbija na tu odluku ne bi trebalo previše da se obazire, budući da je za Beograd bitan isključivo sporazum koji se postigne u Briselu i ono što u njemu piše, izjavio je zamenik predsednika kosovske Vlade Branimir Stojanović. 

  On je za Sputnjik rekao da Priština svojim zahtevima pokušava da smanji ono što je već dogovoreno na prethodnim pregovorima, a na srpskoj delegaciji je sada da ne prihvati tu matricu koja je osmišljena kako bi Ustavni sud stavila na poziciju da određuje ceo proces formiranja ZSO.

  „Mi insistiramo na tome da se ZSO sprovede onako kako je dogovoreno u Briselu, a ne u njenom umanjenom kapacitetu, s obzirom na to da na taj način neće moći da odgovori onome što i jeste njen zadatak, a to je organizacija Srba na tom prostoru, kao i institucionalna veza između Vlade Srbije i opstanka Srba na KiM“, rekao je on.

  Pored toga, istakao je Stojanović, sada sve zavisi od daljeg procesa i daljeg dijaloga, dok je sledeći korak izrada statuta kako bi se definisalo šta ZSO zapravo može da radi, koji je njen kapacitet i kako će izgledati organizaciona struktura. 

  Predsednik odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun, sa druge strane, za Sputnjik kaže da odluka Ustavnog suda ne pokazuje nameru Prištine da odustane od pokušaja da maksimalno uspori formiranje ZSO i promeni njene nadležnosti.

  „Sada bi Srbija trebalo da definiše jednu novu strategiju da primora Prištinu na odgovorno političko ponašanje i tako ne dozvoli političke igrarije mešetarenja i pokušaja da se ono što je dogovoreno ne realizuje“, zaključio je on.

  Slično:

  Završena današnja runda dijaloga Beograda i Prištine
  Mustafa: ZSO će biti primenjena, tražimo viznu liberalizaciju
  Priština nudi „Ahtisarijevu ZSO“ u zamenu za „briselsku“
  ZSO tema sutrašnjeg dijaloga Beograda i Prištine
  Lajčak: Dijalog nema alternativu, uspostaviti ZSO
  Tagovi:
  ustavni sud, Skupština, Priština, dijalog, ZSO, pregovori, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga