01:49 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 110
  Pratite nas

  Vlada izbornog poverenja je samo osvežavanje Mila Đukanovića i njegove vlade, kaže za Sputnjik Koča Pavlović, potpredsednik crnogorskog Pokreta za promene, člana opozicionog Demokratskog fronta (DF0), i poslanik u Skupštini Crne Gore. U istraživanja koja rade uvezeni istraživači javnog mnenja, prema kojima Đukanović ima većinu, više niko ne veruje.

  Crnogorska skupština raspravlja o rekonstrukciji vlade bez prisustva njenog predsednika Mila Đukanovića, koga su pre nekoliko dana opozicioni poslanici izviždali i uzvikivali mu da je lopov. Nastavak sednice parlamenta bio je stavljen pod znak pitanja, ali su se stvari, naizgled, stišale, i skupština zaseda.

  Rekonstrukcija crnogorske vlade sprovodi se kako bi u nju bila uključena i opozicija, odnosno jedan njen deo, koji je pristao na uslove vlasti oko održavanja prevremenih izbora. Demokratski front (DF), široki opozicioni blok, nije pristao na te uslove.

  Potpredsednik Pokreta za promene, člana DF, Koča Pavlović kaže da je ulazak opozicionih ministara u vladu Mila Đukanovića samo njeno osvežavanje.

  „U nju ulazi zanemarljivi deo opozicije. Kreira se narativ koji treba da legitimiše tu vladu koja se sprema da napravi još jednu izbornu krađu, i to je ono protiv čega se borimo. To je projekat koji je osmišljen van institucija ovoga sistema, sa snažnim uticajem nekih ambasada. Taj je plan napravljen kako bi se Đukanoviću omogućila još jedna izborna krađa, kako bi se nakon izbora dobila nelegitimna parlamentarna većina, koja onda treba da obavi ono zbog čega je te ambasade postavljaju“, objašnjava Pavlović.

  Zašto među predloženim ministrima za Vladu izbornog poverenja nema pripadnika DF?

  — Mi smo od početka insistirali na činjenici koja je iskustveno dokazana, a u regionu su svi to prepoznali kao preduslov za poboljšanje izbornog ambijenta. Vlada koja može da utiče da se blokiraju oni decenijama upotrebljavani mehanizmi izborne krađe, mora da bude bez Mila Đukanovića i ona, prema konceptu Demokratskog fronta, mora biti formirana na bazi koministara.

  Milo Đukanović
  © AP Photo / Risto Božović

  Koji su dalji potezi DF i od čega će oni zavisiti?

  — Uporno ponavljamo da nećemo dozvoliti to što su oni naumili, da je njihov plan papirni. Da bi se ostvario, treba da naprave brutalnu krađu izbora, jer Đukanovićeva vlada ne može dobiti većinu na izborima, osim ako uspe da ih pokrade. Ta vlada ima većinu samo još u sumanutim istraživanjima koje rade raznorazni uvezeni istraživači javnog mnjenja. U te sondaže koje besomučno objavljuju niko normalan ne veruje, tako da je potpuno izvesno da se u stvari kreira ambijent koji bi trebalo da omogući još jednu izbornu krađu. Mi smo im rekli da ćemo sprečiti ostvarivanje njihovog plana svim raspoloživim demokratskim mehanizmima i da ćemo taj njihov plan razbucati kao prase masnu vreću.

  Postoji li šansa da se cela opozicija ujedini u jedan blok i da li je moguće ono što premijer Đukanović naziva istorijskim dogovorom?

  — Milo Đukanović je čovek koji upotrebljava suvoparne fraze iz evropske politike, ali one za njega imaju potpuno drugo značenje. Istorijski dogovor o kome on priča u stvari je istorijski dogovor koji treba da mu omogući da preživi turbulencije na političkoj sceni, značajan gubitak podrške i udar koji smo napravili na njegov sistem izborne krađe. Sve to treba da preživi i poštapa se evropejskim narativima o istorijskom kompromisu. On je uspeo da kupi deo opozicije kojem su preče fotelje i koji je od samog početka spreman da uradi bilo šta da bi se domogao neke mrve vlasti.

  Oni su ušli u njegovu vladu. Na samom početku potpisali su sramotni sporazum koji, između ostalog, sadrži i tvrdnju da će predstojeći izbori sigurno biti pošteni, što je skandalozno. Đukanović, dakle, kada priča o istorijskom kompromisu govori o modelima za spas vlastite političke sudbine.

  Slično:

  Đukanović: Crna Gora u NATO-u do polovine 2017.
  Milačić: Đukanović ujedinio organizovani kriminal i NATO kampanju
  Pukovnik il′ pokojnik — Milo Đukanović
  Tramp: Đukanović je deo međunarodne mafije (video)
  Đukanović čisti da ne bude počišćen
  Đukanović pokrenuo proveru poverenja Vladi Crne Gore
  Pavlović: Đukanović na vrhu piramide zla
  Đukanović: Ne plašim se Marovićeve sudbine
  Tagovi:
  vlada izbornog poverenja, skupština, vlada, izbori, opozicija, izbori u Crnoj Gori, Pokret za promjene, Demokratski front, Koča Pavlović, Milo Đukanović, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga