15:46 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  U emisiji „Sputnjik intervju“ večeras govorimo o potomcima ruskih emigranata koji su u Srbiju došli posle revolucije 1917. godine. Posle decenija straha i ćutanja, praunuci ruskih plemića i inteligencije govorili su o strahotama kroz koje su prošli, ali i o velikom znanju i kulturi kojom su Rusi oplemenili sever Srbije.

  Njihova svedočenja je u knjizi „Ruska emigracija u Senti“ preneo Petar Terzić, sa kojim ćemo razgovarati o tome kako su se ruski emigranti uopšte našli na prostoru Vojvodine i zašto ih je naša država, tadašnja Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, prihvatila. 

  Ekskluzivno, otkrićemo burnu istoriju mnogih porodica ruskih emigranata iz Vojvodine kroz njihove lične priče.  Jedna od najinteresantnijih je priča o porodici Čartorižski, koja je prošla golgotu prolaska Crvene armije kroz Vojvodinu i dane Informbiroa.

  Govorićemo i o nemerljivom uticaju koji je ruska emigracija ostavila na Srbe i Mađare u Vojvodini kroz rad u obrazovnim i kulturnim institucijama, jer malo je poznato da je većina ruskih emigranata govorila po nekoliko jezika, a sama Senta je s emigrantima dobila profesore koji su mogli da predaju čak sedam predmeta.

  S Petrom Terzićem, koji je dosada napisao više knjiga o istoriji Banata, razgovarala je novinarka Sputnjika Senka Miloš. 

  Slušajte nas od 21 čas na talasima Radija Studio B, na frekvencijama 99,1 megaherc i 100,8 i 105,4 megaherca ili on-lajn.

   

   

  Slično:

  „Sputnjik intervju“: Da li Amerika gubi uticaj u Jugoistočnoj Aziji
  Zašto Alep postaje sirijski Staljingrad
  Sputnjik intervju: Šta se to događa u kampanji za predsedničke izbore u Americi
  Tagovi:
  potomci, strahote, ruskaemigracija, obrazovanje, Vojvodina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga